Alla inlägg under november 2009

Av Carina - 22 november 2009 12:00

I natt har din mamma sovit ovanligt gott. Har drömt hur mycket som helst men har inte varit vaken så mycket. Har inte heller haft så ont i magen då jag vänder mig. Din pappa sov också länge och han undrade om han fick säga god morgon? Då var klockan halv åtta och din mamma hade sovit så bra så det gick väl bra. Han kom då på att han var tvungen att göra lite på jobbet så datorn åkte fram och han jobbade lite men till slut började din mamma må illa så han fick gå ner och fixa frukost till din mamma. Hulkade men det kommer inget innan jag har ätit och tur är väl det.


Din mamma åt även lite där nere tillsammans med din pappa. Jag försöker göra det på helgerna då vi äter senare och ingen ska iväg. Gick upp och la mig sen. Mår inte bra idag, tänkte bada lite då vi troligen får gäster i eftermiddag. Din pappa tände upp i kakelugnen så det ska finnas mycket varmvatten till mig. Hittade en scoutsång bok igår då jag höll på att rensa ut och tog med den in i badet så där låg jag och sjöng för Knoll och Totta.


Var helt slut efter det, låg och vilade men blev illamående och gick ner och värmde potatisbullar. Det var det enda din mamma orkade göra och jag gick upp igen och vilade mig då bullarna var i ugnen. Då jag låg där började det snöa… din mamma ropade ner till din pappa om han också såg. Äntligen kommer kylan tänkte din mamma men gick in på nätet och kollade och det var tillfälligt och men det la sig.


Åt lunch och sen tog din pappa lite saker med sig ut i garaget och sen åkte han och handlade virke. Idag har han kopplat ihop centraldammsugaren så nu kan vi använda den på ovanvåningen. Nedanvåningen får klara sig med bygg dammsugare så länge. Din mamma bakade pepparkaksbröd och så hade jag tagit fram kött till gryta men hade hunnit ångra mig flera gånger.


Vi drog antennsladden till friggeboden. Din mamma fick hjälpa till och hålla emot och göra sladden rak här inne och din pappa drog i garaget. Vi kunde inte höra varandra denna gång utan vi fick gå ut och prata med varandra om vi ville något. Telefonerna fungerar ju inte heller så bra. Det var kallt i garaget och din mamma var glad att jag var inne. Sen fick jag dock sitta i garaget och hjälpa till då han drog in i friggeboden. Då ringde Maria, de ska komma och hälsa på oss idag och hon har haft problem att ringa då det inte är någon teckning här.


Maria och Lars kom och vi fikade och de kollade runt här och så hur det såg ut. Maria har ju varit här en gång tidigare i maj men det har hänt rätt så mycket sen dess. Då bodde vi ju fortfarande i husvagnen. Det är kul att få besök men det hade varit ännu roligare om vi hade haft soffor och sitta i. Nu sitter vi på pinnstolarna tills vi får träsmak i röven. Andra alternativet är ju sängen…


De åkte hem och vi åt mat. Din mamma måste säga att detta egenhändiga recept jag hittade på idag var mycket gott. Vilken matlagerska din mamma är! Det blev en tidig kväll, det är ju jobbar dag imorgon.


Nu är din mamma i vecka 21. Lite kuriosa - det går åt nästan en hink med persilja för att täcka dagsbehovet av järn då du är gravid. Vilken tur att jag har så högt järnvärde av mig själv då!

I vecka 21 är kroppslängden omkring 20 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 420 g.

Barnet kan suga på tummen eller fingrarna, kan knäppa händerna och kan skaka hand med sig själv. Han eller hon kan känna smaken av bittert och sött - om man sätter till ett bittert ämne till fostervattnet slutar fostret att svälja men om man sätter till ett sött ämne sväljer det fortare än i vanliga fall. Kan reagera på starkt ljus och ljud men också på behaglig musik.

Barnet och mammans mage börjar nu växa rejält. Det kan klia på magen då den tänjs ut. Smörj magen med hud lotion. Tänk på att ditt barn nu kan känna smekningar och beröring på mammans mage.

Av Carina - 21 november 2009 11:30

Idag var din mamma och pappa vakna redan mellan klockan 5 och 6. Vi kan se det på att grannarnas lampa börjar lysa klockan 5 och våra 6, nu var det bara grannarnas därför vet vi. Din pappa tänkte gå upp med det fick han inte för din mamma och vi sov vidare tills klockan var 9 och det var bättre. Din mamma har inte haft ont i magen i natt och det har jag oftast och då tänker ju direkt din mamma, lever de? Så nu låg jag och kände efter sparkar och de kom. Din pappa fick lägga handen under magen men just då ville inte Totta sparka… men han kände senare att det var fart på dem. När det sparkar mitt i magen vet man ju inte vem det är?


Din mamma var så hungrig och din pappa klagade på att jag var så morgonpigg. Din pappa är trött… men till slut kom han upp och din mamma fick frukost först. Din mamma vilade mycket på förmiddagen men mellan varven plockade jag undan där uppe. Oj, vad mycket skit vi har, mycket annat och mycket tidningar. Det måste rensas ut någon gång. Ska även leta upp alla viktiga papper som ligger där också i någon hög…


Din pappa började med att sätta upp väggar under loftet. Han spikade och svor men då är det precis som vanligt. Vi åt lunch och så kollade din mamma på skidor. Äntligen har längdskidor börjat. Då det var slut åkte vi och handlade el rör. Det var det enda men vi kom även hem men den tv till friggeboden, vedkorg, fler ytterlampor och mycket mer… det är lätt hänt. Men vi är nöjda över att vi inte köpt kakor eller godis varken idag eller igår, alltid något.


Då vi kom hem lagde din mamma mat och städade lite här nere. Det är helt fullt och då din farmor och farfar kommer nästa vecka undrar de nog vad vi gjort. Det var nästan helt tomt här då de åkte… blir lätt så. Din pappa är trött men han vill så mycket men idag insåg han att det var lika bra att lämna. Vi var båda trötta och vi skulle dricka glögg och äta pepparkakor idag men din mamma orkade knappt hålla ögonen öppna.


Vi gick upp och kollade dansbandskampen och din pappa kollade Internet och telefoni. De kommer ju på måndag och installerar vår fiber och sen kan vi börja använda oss av vanlig telefoni och trådlöst Internet. Vi har ju hämtat din mammas router från stationen och den ska vi ha i början. Det var en jäkla djungel så din mamma orkade inte lyssna. Din pappa väljer säkert bra, men han fick lite information om hur mycket din mamma ringer, i vanliga fall. Nu när man bara har mobil då går det dåligt, inte för priset utanför täckningen. Ikväll var det ovanligt men nu somnade nästan din mamma före din pappa.

Av Carina - 20 november 2009 11:30

Din pappa gick upp tidigt, han vaknade också tidigt. Det är mycket i din pappas huvud nu. Han ska jobba mycket idag för sen ska ha försöka vara ledig nästa vecka. Din mamma fick frukost på sängen som vanligt och idag ska jag börja jobba redan kl 10 och din mamma vill hinna sova lite mer innan.


Så jag somnade om, fick ställa klockan så jag inte försov mig. Det var segt att komma upp, mådde lite illa men spydde inte i alla fall. Trodde knappt jag skulle kunna åka iväg. Din mamma kom dessutom på att mina papper som jag behöver på jobbet ligger i din pappas ryggsäck. Ringde till honom och sa att jag måste ha dem innan jag åker till jobbet, ska komma förbi om jag hinner. Det gjorde jag inte med då satt han i telefonmöte så jag skickade sms om att han fick ta med dem till stan då han äter lunch.


Jag kom i tid och även de hade fredags fika, i mindre tappning än på Oden men det verkar så välkommen på det nya stället och det känns jätte bra. Kvart över tio hade vi möte och då blev din mamma välkomnad och det var ju kul att se hur ett nytt ställe fungerar. Detta med omsorg är helt nytt för din mamma. Så jag ska ta chansen att lära mig så mycket som möjligt under denna månad.


Började må illa och tänkte nu måste jag ha min macka men då var mötet slut och jag gick in och åt. Kopierade lite papper som jag behöver nästa vecka, planerade nästa vecka och så var klockan 13 och dags att gå hem. Jag gick upp till Maria för hon sitter en trappa upp bara. Hennes telefon ringde hela tiden men hann sladdra lite med henne under tiden. Det kom en kollega till och nu kände din mamma att det är detta som man saknar då man inte jobbar. Att små snacka och skvallra lite, att ha en gemenskap. Så det kändes extra kul att titta upp dit.


Din mamma åkte hem och fikade lite, det blev ingen lunch idag men lite nyttigheter fick jag i mig. Det var så mörkt men då fick man ju en anledning till att tända i kakelugnen och massa värmeljus. Idag har de tydligen vår i Skåne men vi har skånsk vinter. Undra just när snön ska komma i år. Om den kommer innan jul. Det är ju bara en månad tills vi åker till Skåne och där får vi väl i alla fall en grön jul, skulle den bli vit är det en fin julklapp. Gick upp och vilade och kollade på Bonde söker fru.


Din pappa sa att han skulle jobba länge men kom hem halv fem. Kom upp till din mamma och la sig och somnade direkt. Han är så trött din pappa. Mia ringde så vi pratade en stund under tiden din pappa sov. Idag hade vi temat barnuppfostran och din mamma har lite oro för att jag kommer att bli en gapig mamma fast jag inte vill. Jag tittade på klockan och då fick vi bråttom, fick väcka din pappa och säga hej till Mia.


Vi åkte först till Granngården för där skulle vi handla kattmat och tvättmedel. Vi åt sen på Max och så handlade vi mat. Därefter åkte vi hem. Vi packade upp och din pappa tände i kakelugnen igen, din mamma kollade Internet och sen gick jag upp och badade. Efter det blev jag så trött och din pappa kom också upp och la sig en stund. Gick ner sen och fikade innan vi gick och la oss på riktigt.

Av Carina - 19 november 2009 11:30

Din mamma har sovit oroligt i natt, kollade på klockan och då var hon nästan fyra. Borde sova lika bra som din pappa. Till slut somnade jag om och vaknade igen kl 6 men hann somna om innan klockan ringde en kvart senare. Det är det att jag alltid vaknar hela tiden. Din pappa låg kvar en stund innan han hoppade in i duschen och gick för att äta frukost. Undra när din mamma ska kunna äta frukost som vanligt igen?


Han kom tillbaka med mat till din mamma precis då magen kurrade för fullt. Han gjorde sig i ordning och åkte till jobbet medan din mamma åt bullar med leverpastej. Då jag ätit färdigt ringde din pappa och hade glömt jackan på hotellet och kom förbi för att hämta den. Din mamma somnade sen men ställde klockan så jag hinner gå och äta en andra frukost. Det var segt att komma upp men till slut så.


Orkade inte äta så mycket utan drack mest te och åt frukt, dock ingen clementin. Ville inte kräkas i restaurangen… I receptionen frågade jag efter bussen till Ikea och fick information. Gick upp och la mig en stund till. Packade till slut ihop mina saker och gick iväg. Då jag skulle lämna in nyckeln sa hon att vi hade en telefonräkning på 7 kr? Din pappa hade ju checka ut tidigare och då var det inget och din mamma har inte ringt. Hon makulerade det och det var ju snällt.


Din mamma och pappa har varit mycket upprörda eller är över att alla norrländska vägar kommer att bli 80 vägar. Så idag blev din mamma glad då jag hörde att Härjedalens kommun hade överklagat. Tro det, hela vägen upp till fjällen från E4 ska ju bli 80 och ni kan väl gissa hur många 08:or som kommer att hålla den…


Jag gick till busshållsplatsen och hittade den direkt fast jag gick ut ett bakhåll. Fick vänta några minuter bara och sen var jag på Ikea. Började med att äta lunch och satt och skrev i bloggen en lång stund. Fick sen lite dåligt samvete över att jag suttit där för länge och låste in sakerna och gick över till Birsta city. Gick runt där lite men din mamma är så initiativ lös att jag inte ens orkar shoppa. Nu hade jag ju ändå chansen men det blir så jobbigt… orkar inte ens gå in i vissa affärer. Handlade visserligen ett linne men då visste jag vad jag skulle ha och behövde inte fundera.


Då jag gick in i en leksaksaffär såg jag först små bebisfiltar. Då kom tårarna direkt och jag tänkte på dig Gabriel. Jag var tvungen att skynda mig in i affären innan jag började stor tjuta. Din mamma är gravid och känslorna ligger ibland utanpå kroppen. Jag har inte reagerat så här innan då jag sett filtar. Jag hoppas din mormor köper nya till Knoll och Totta så jag slipper. Samtidigt känns det bra att jag har sådana känslor. Idag då jag var inne på familjeliv så kollade jag i känsliga rummet och döda barn. Svarade en del mammor som nyligen förlorat sitt barn. Då kändes det så bra att vi faktiskt har kommit så långt och det känns ganska så länge sen den hände.


Då jag gått runt där utan att vilja handla gick jag tillbaka och hämtade datorn och gick och fikade. Jag köpte lite på Lagerhaus och bland annat en lite väska som var lagom till datorn. Satte mig och drack en kopp te och skrev vidare i bloggen. Satt där tills jag skämdes och gick sen tillbaka till Ikea. Där gick jag bara på nedan våningen och fyllde en kasse, fick sen ställa den nära kassan och så gick jag upp och fikade och skrev mer i datorn. Det är så dumt att man inte ta med kassen upp, ska man det måste man bära med den runt igen… satt där och fikade och skrev då din pappa ringde. Han var då redan på parkeringen och kom in. Vi handlade och så åkte vi och kollade på kakel men hittade inget, hittade däremot två jul kulor med ljus i som vi ska hänga upp. Åkte tillbaka till Ikea och åt innan vi körde hem.


Vilket skitväder… regn, rusk och allmänt mörkt. Vi körde förbi och kollade på huset som din pappas kompis bygger. De var inte där så vi fick kolla i mörkret men det var skönt att se att de i alla fall är efter oss. Usch om vi hade så mycket kvar att göra, helt plötsligt känns det som vi nästan är klara.


Vi fikade på hemvägen och sen hämtade vi din mammas bil då vi kom till Östersund och då vi kom hem, packade din pappa in och sen gick vi och la oss och somnade hur gott som helst.

Av Carina - 18 november 2009 11:30

Din mamma hade ställt klockan på 6.15 för jag måste komma upp i tid så jag hinner förbereda mig för att åka till jobbet och vara där kl 10. Ingen pappa var hemma heller och kunde göra frukost åt mig. Han ringde i alla fall då han vaknat och din mamma fick höra hans röst. Tog mig till slut i kragen och gick ner och fixade mackor och välling. Gick upp och la mig i sängen och åt det.


Jag vet inte varför men jag känner mig så stressad idag. Din mamma känner sig som en pensionär… har man mer än en sak inplanerad blir det jobbigt. Idag ska jag börja jobba redan tio! Vilket jag själv har valt. Ingen hemma och gör frukost vilket inte underlättar. Jag ska på hembesök kl 12 och jag måste vara därifrån kl 13 senast och det känns inte heller bra att ha en tid att passa då man aldrig varit där förut. Vart ska jag parkera? Hinner jag med tåget 13.25? Vad ska jag äta? När ska jag hinna handla det? Känner att stress hormonerna är uppe över öronen.


Vilket skitväder... regn och rusk och din mamma har dunjacka, borde ha regnställ!

Idag är din mamma trött, fick inte sova så mycket som jag hade tänkt i morse och vågade inte somna om. Hoppas jag kan sova på tåget. Kom iväg i tid, hade ju inte packat heller innan. Hann åka till stationen innan och kolla parkering och biljetter. Det var dyrt och parkera och jag kunde inte köpa biljett i automaten, för det är inget SJ tåg.


Åkte till jobbet och började läsa på det jag behövde. Kom på att jag har ju mina lösenord på gamla jobbet och dessutom den som jag har istället för mus. Lyckades komma ihåg några lösenord och kom igång. Beställde tågbiljetter och då jag var klar åkte jag till mitt gamla jobb. Tänkte hämta pappret med lösenorden men jag hade ju inte fyllt i alla…


Åkte iväg till hembesöket och det gick bra och jag kom därifrån i tid och hittade en gratis parkeringsplats. Din mamma hade tänkt ta A4 men ångrade mig då det är lite dåligt batteri i den och jag som var så stressad. Nu var jag tvungen att parkera på ett säkert ställe med A3. Står mitt i ett bostadsområde nära stationen så det ska nog gå bra.


Handlade fika och hämtade ut biljetten och satte mig att vänta på tåget. Din mamma var så trött men det är samtidigt kul att titta ut på omgivningen, brukar ju inte åka tåg här. Somnade i alla fall och vakande i Ånge då det var ett jäkla liv utanför med en massa ungdomar. De skulle naturligtvis sitta i vår kupé. Det gillade inte Knoll! Det blev en massa sparkar där inne i magen på Knolls sida. Din mamma har läst att har man inte känt av dem så kan man antingen dricka sött och riktigt kallt eller spela hög musik och det sistnämnda passade ju in här. Det var en kul reaktion, jag kände tom nästan dem på utsidan. Totta sov däremot vidare.


De hoppade av innan Sundsvall som tur var och din mamma hoppade av på Sundsvalls västra. Gick in till stan men då jag väl kom dit orkade jag inte handla. Kollade lite på mamma tröjor på H&M men de hade inga färgglada hittade istället en på Flash. Där står Carpe Momentum och det betyder, fånga stunden. Det är just vad din mamma behöver göra och glädjas åt varenda minut med dina syskon i magen.


Satte mig och fikade i väntan på din pappa. Han har samtal så jag inte ringa honom. Skickade ett sms om att jag fikade och så ringde han då han var klar för avfärd. Skrev ett födelsedags kort till mormors Thomas för han fyller år imorgon. Han kom in och mötte mig där och så gick vi till ett ställe och åt mat. Det var riktigt god mat men det var mycket. Vädret har inte blivit bättre utan det regnar och är mörkt. Vi körde till hotellet då vi ätit och la oss en stund och vilade. Gick sen ner och fikade innan vi stöp i säng igen. Även din pappa är trött. Idag fick din mamma ge sig, din pappa ville se Arga snickaren och vilken tur att din mamma spelat in Bonde söker fru. Då det var slut sov din pappa och din mamma tittade på Morden. Det är lite läskigt och det känns bättre då din pappa ligger sidan om och kan rädda din mamma men det hade ju varit bättre om han hade varit vaken.


Din mamma har aldrig varit platt bystad men nu känns det som om de var fulla med silikon. De är stora och ömma, jag måste sova med BH även på nätterna men ibland måste jag ju lufta dem. Nu har jag fått lite röda utslag som jag smörjt. Då jag reste mig upp för att gå på toa kändes det som jag fick tusen knivar in i brösten och fick luta mig upp sakta… hoppas detta också går över snart. Känner mig nästan som Linda Rosing…

Din mamma borstade tänderna och försökte sova. Din pappa snarkade och din mamma var helt plötsligt klarvaken.

Av Carina - 17 november 2009 11:30

Din pappa tänkte åka till Sundsvall idag och tänkte gå upp extra tidigt för han var tvungen att vara där klockan 10 då han skulle ha samtal. Men han hade lite svårt för att lämna din mamma idag. Det är inte så ofta som vi är ifrån varandra och det är jobbigt att lämna. Hade din mamma inte jobbat så hade jag följt med men nu får jag vara hemma men ska åka till honom imorgon.


Din mamma tog sig ner till frukost idag och höll din pappa sällskap. Flyttade så vi kunde sitta sidan om varandra för nu är vi som grevinnan och betjänten och sitter i var sin ände! Din pappa fixade välling och kom upp med till din mamma då han skulle åka så det åt jag i sängen. Sa hej till din pappa och han åkte iväg i mörkret. För mörkt är det… ingen snö bara regn och blask, nu har din mamma längtat länge efter snön men nu känns det som om det borde ha snöat för längesen.


Din mamma somnade om och vakade då din pappa ringde och somnade och vaknade igen då han ringde igen. Fick så ta mig i kragen och se till så jag kom upp. Ska ju jobba i eftermiddag så jag måste ha ätit innan jag åker. Tänkte lägga mig i badet så jag började hälla upp vatten och då ringde telefonen. Det var en chef i östersunds kommun och hon undrade om jag vill jobba där min sista tid nu innan jag blir sjukskriven på heltid? Det är inom omsorgen och där har inte din mamma jobbat ännu men nu skulle jag ju bara hjälpa henne, hon håller på att anställa en biträdande enhetschef. Så din mamma bestämde med henne att jag skulle komma idag på min ordinarie arbetstid.


Ringde sen min vanliga chef och berättade att jag inte kom och hon visste ju att det skulle bli så. Hon har ju anställt en vikarie för din mamma så jag är över på mitt vanliga jobb. Då jag tänkte hoppa i badet igen ringde barnmorskan. Hon berättade att jag hade 128 i Hb men det visste jag ju sen igår och att jag hade spår av äggvita i urinen och hon vill att jag skulle komma och lämna ett nytt prov. Så vi bestämde att jag skulle komma innan jag åkte till jobbet.


Kom till slut ner i badet och läste boken om graviditet och vad man ska äta. Inte enligt livsmedelsverket utan som Tommy Svensson, Utbildningscenter

www.utbildningscenter.se tycker. Han är emot tillsatser i maten och det är ju naturligtvis extra viktigt då man inte äter bara för sin egen skull. Efter badet gick jag och åt lunch, var jättehungrig och då jag väl fick maten i munnen mådde jag bara illa. Fick ligga lite och vila innan jag kunde gå upp och göra mig i ordning.


Åkte i rask fart till barnmorskan då jag var sen pga mitt illamående. Hon sa lugn i backen… och jag fick pinka i en mugg. Denna gång blev det inte så mycket heller men så det räckte för att kolla och jag hade fortfarande lite spår av äggvita men inte så mycket. Hon skulle dock skicka resten till odling om jag kanske har urinvägsinfektion. Jag fick med mig ett nytt rör som jag ska ha med nästa gång vi ska dit men morgon urin den gången.


Kom för sent till mitt nya jobb men det gjorde inget för hon hade besök. Då han gått pratade vi lite om er Knoll och Totta. Din mamma berättade också om dig Gabriel, att vi åkt till Riga, hur jag har mått och att vi byggde hus. Berättade också att jag varit hos barnmorskan men jag hoppas på att det är lugnt.

Hon berättade att jag skulle hjälpa henne med några LASS ärende och att jag ska sköta dem under den dryga månad jag är här. Detta är helt nytt för din mamma men nu har jag ju chansen att lära mig lite av detta. Det känns trist för din mamma hade jätte gärna stannat där jag var men nu blev det ju inte så.


Hon visade mig mitt kontor och det är ett nytt och ljust rum. Vi fikade lite och då sa min chefs chef att jag blir anställd direkt under honom och att jag kommer att vara oplacerad. Det var i alla fall vad din mamma uppfattade för jag har fått ett anställningsavtal fram till jul här på detta ställe. Ska prata med min vanliga chef och kolla med henne om hur det blir, jag är i alla fall inte varslad.


Eftermiddagen gick fort och din mamma fick uppgifter till imorgon. Var uppe och skulle och boka bil och träffade där min gamla kollega och det är kul att vi jobbar så nära varandra. Innan jag åkte hem tog jag in mina mappar till mitt nya kontor som jag fått nyckel till och sen körde jag hem.


Din mamma var trött men var tvungen att äta då jag kom hem. Fick sladderblaskan med posten, nu har din mamma blivit prenumerant. Åt lite pannkakor och kollade Internet och eldade i kakelugnen. Jag hade idéer om att göra massa nu när jag kom hem. Städa undan i köket eller rensa ut det som är i vårt framtida sovrum. Men det nya jobbet gjorde sitt på mig och jag var helt slut. Orkade knappt fixa mat. Gick upp och la mig och kollade på tv. Gick ner och eldade två gånger till under kvällen och fixade även lite fika senare.


Var tvungen att hålla mig vaken tills 21 då din pappa skulle ringa. Han skulle se på Äntligen hemma och jag på Sommarpratarna. Din mamma berättade om denna händelserika dag… både barnmorskan och nytt jobb. Han blev först lite orolig men lugnade sig sen då din mamma berättade att dagens prov hos barnmorskan var bättre. Det känns så konstigt att din pappa är borta för det brukar han inte vara. Han var så nere då han åkte idag men det var bättre nu sa han och det hördes bättre. Trots att din mamma är helt slut så är jag alltid pigg då jag släcker lampan. Hoppas jag kan sova bra i natt, ska ju upp tidigt imorgon och fixa både frukost och vara på jobbet kl 10.

Av Carina - 16 november 2009 11:30

Vi fick ställa klockan idag. Vi ska vara hos barnmorskan klockan 14 idag och måste var hemma till dess. Så vi ska köra senast kl 10 för att vara i god tid. Vi gick upp och åt frukost. Din mamma låg i soffan och åt sin frukost. Efter frukosten så packade din pappa ut vår packning och sen gick vi in och sa hejdå till din farmor och farfar och sen körde vi söderut.


Vi åt i Strömsund igen och sen åkte vi via Ica maxi och handlade innan vi åkte till barnmorskan. Hon är alltid glad och har alltid så mycket tid för oss. Det är stor skillnad från förra gången. Då var det mer in och ut, mäta och sen var det klart. Nu har vi en annan historia bakom så det blir mycket prat om dig Gabriel eller om hur det är i förhållande till dig. All vår oro tas på allvar och det känns jätte bra. Hjärtljuden lät bra och det känns bra att få lyssna på dem, det känns avslappnat. Blodtrycket var också bra 130/80 och så hade jag 128 i Hb. Din mamma har ju varit orolig för att jag hade så högt Hb men nu har det sjunkit och det är ju bra och det är ju bra att ha 128. Förra gången hade jag ju också högt Hb, 124 som lägst. Efter 1 liter blodförlust i samband med förlossningen hade jag 109 i Hb så man kan ju inte klaga på det i alla fall.


Då vi var klara där åkte vi till en av din pappas personal, hans fru säljer Aloe Vera och det har helt tagit slut hos oss. Han tipsade din pappa om att dricka detta då din mamma mådde så dåligt. Han visste inte då att din mamma brukar dricka sådant men har kommit av mig nu i allt illamående.


Vi hade inte så mycket koll på vilken väg han bodde på med vi visste vilket hus det var från ett annat håll. Vi hittade rätt direkt och det stod Aloe Vera på brevlådan så då visste vi att vi var rätt. Vi klev på och fick lite fika, det var frun som var hemma. Vi pratade då om dig Gabriel för de har varit med om samma sak, deras första barn dog i magen. Det hade din mamma glömt men kom ihåg det nu. Det är ju längesen nu men hon mindes allt och det är fortfarande lite smärtsamt. Mannen kom hem innan vi åkte och vi pratade med honom också. Han började på din pappas jobb den dagen då vi gifte oss, därför kunde inte din pappa vara där och möta upp honom. Vi åkte ju dock till Östersund dagen efter på ”bröllopsresa”.


Vi kom hem ganska sent ändå, mot vad vi hade tänkt oss och det blev inte mycket gjort den dagen. Vi packade in allt från bilen och sen blev det en lugn kväll.

Av Carina - 15 november 2009 22:45

Idag vaknade vi av att det regnade. Det var fullt med snö ute och helt underbart men nu regnar det för fullt. Det ska inte få regna på snö innan april, det borde vara en lag på det. Alltså fick man vara inomhus idag utan att må dåligt för det.


Din pappa håller på att fixa lite här och lite där. Vet inte var man har han riktigt. Extra ljusen är väl på plats nu så vi ska se bra när vi kör hem imorgon. Din farmor var uppe och kollade på barnkorgen. Det ska ju göra en till på den korgen som din pappa låg i, men den saknar ben med hjul och sufflett. Det visade sig att suffletten var smutsig så vi måste ändå ta av den men vi fick göra det ändå för att kolla hur det var gjort.


Din farmor ska få hjälp av hennes syster som är sömmerska att sy en likadan till. Din mamma och pappa ska leta upp tyg som passar. Din farfar kom också upp och mätte hur stora benen med hjul skulle vara och hur man ska göra suffletten.


Efter eftermiddagsfikat gick vi upp till norrmannen och kollade hans garage. Din farfar pratar hela tiden om det bygget så vi måste alltid kolla hur det ser ut då vi är uppe. Det såg fint och fräscht ut och han var så nöjd och han är så stolt över din farfar som lärt honom så mycket. Vi gick tillbaka och kom tillbaka lagom till middagen.


Efter middagen var vi kvar hos din farmor och farfar och pratade tills det var dags att fika. De tycker alltid att det är kul när vi är uppe och gör allt för att vi ska ha det bra. De kommer ju att komma ner snart och sätta skivor på väggarna och isolera så det dröjer inte så länge till vi ses igen. Vi gick hem till oss efter kaffet och din pappa städade och diskade och så packade vi. Vi ska åka hem imorgon bitti och då är ju inte din mamma så pigg så det gäller att göra allt idag. Din pappa är så duktig att hjälpa till så det gick bra.


Nästa gång vi kommer hit måste vi städa. Det är hur skitigt som helst och ingen av oss orkar städa. Vi körde ett litet varv med dammsugaren men det blir lika skitigt snabbt igen. Då vi var klara med alla måste gick vi och la oss och somnade som stockar.


Nu är din mamma i vecka 20 och nu börjar förstföderskor ofta känna barnets rörelser någon gång mellan vecka 20-24. Du har nu gått halva tiden av dina 40 veckor. Om du tidigare har fött barn känner du nog fosterrörelser - det kan du ha gjort i en eller två veckor.

Livmodern når i höjd till naveln. Storleken på magen varierar från kvinna till kvinna. Om du väntar tvillingar når livmodern oftast redan nu nästan till mitt emellan navel och nedersta revbenet. Som blivande tvillingmamma bör du försöka ta det extra lugnt nu sista halvan av graviditeten. Vad som är bäst för just dig kan du diskutera med din barnmorska på din mödravårdsmottagning. Ofta blir ju blivande tvillingmammor sjukskrivna från vecka 25-28 på heltid och det verkar försäkringskassan godkänna.


I vecka 20 är kroppslängden omkring 19 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 350 g. Fram till vecka 20 är alla barn ungefär lika stora, sedan ökar skillnaderna Det växer ut lanugohår på huvudet. Lanugohår är små, tunna, bleka hår utan pigmentering eller med mycket sparsam pigmentering. Stråna är ofta bara någon millimeter långa. Öronen flyttar fram till sidorna av ansiktet.


Spela gärna musik för barnet - gärna samma melodier. Både barn i magen och små barn älskar upprepningar, något som de känner igen. Nyfödda barn känner igen musik de hört under graviditeten. Till exempel kan barnet börja suga intensivare när just den melodin spelas

Nu kan du kanske se barnets rörelser under huden på magen. I folkmun säger man att om den blivande mamman är sugen på något sött så väntar ni en pojke är hon däremot sugen på något surt så är det en flicka.


Något av det mest spännande under graviditeten är nog att gissa barnets kön. Eller kan man välja från början - pojke eller flicka?

En ny stor holländsk undersökning, publicerad i den ansedda tidskriften British Medical Journal visar att ju längre tid det tar för ett par att uppnå en graviditet desto större är sannolikheten att det blir en pojke.

Det föds fler pojkar än flickor trots att antalet spermier med manligt anlag (Y-kromosomer) är det samma som med kvinnligt anlag (X-kromosomer) - och trots att manliga foster har en högre risk att dö i livmodern. Författarna till artikeln skriver att anledningen till att det föds fler pojkar än flickor ligger i en faktor som griper in någonstans på vägen från det att spermierna simmar från slidan till att en spermie smälter samman med ägget.

Vid ägglossningsdags ändras sekretet (slemmet) i livmoderhalskanalen för att spermier lättare skall kunna simma igenom det. Men sekretet blir inte lika lättgenomträngligt hos alla kvinnor eller hos samma kvinna vid olika tillfällen. För kvinnor som genomgående har ett mer segt sekret, vilket är svårare för spermierna att ta sig igenom, tar det längre tid att bli gravida. Det är också visat att spermier med Y-kromosomer (manligt anlag) simmar snabbare i ett mer svårgenomträngligt sekret än spermier med X-kromosomer (kvinnligt anlag).

För att testa sin teori att kvinnor som tar lång tid för att bli gravida med större sannolikhet föder pojkar undersökte forskarna över 5000 kvinnor. Av de kvinnor som redovisade mer än ett års väntan på graviditet födde 57,6 % pojkar. För varje ytterligare år det tog för att bli gravid ökade sannolikheten att det blev en pojke med 4 %. Undersökningen tillför ny rolig kunskap som dock måste bekräftas av fler undersökningar innan den blir absolut sanning.


Nu vill ju inte din mamma och pappa veta vad det är för kön på dina syskon. Vi vill gärna ha den spänningen kvar då de kommer ut.

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards