Alla inlägg under januari 2010

Av Carina - 16 januari 2010 07:45

Sovmorgon och så åt vi frukost på sängen. Ibland på helgerna går din pappa med på att även han ska äta i sängen. Det känns lite som då vi bodde i Sundsvall, då åt vi alltid frukost på sängen på helgen. Idag är det skidor hela dagen och det gillar din mamma. Vi ska åka in till stan men din pappa ska fixa lite först innan. Vi kollade igen på mosaiken och din pappa skulle hellre vilja ha det som var svart och silver men din mamma tror att det blir som tingeltangel. Är faktiskt förvånad varför din pappa gillar det. Han sa ju innan att det skulle vara lantligt och nu vill han ha disco färg i köket.


Vi åkte in och lämnade igen mosaikplattorna och beställde de svarta och det kommer att komma hem tills vi kommer tillbaka till Östersund. Vi körde sen och åt på Max, de har en ny meny, en vanlig hamburgare, en liten hamburgare, dricka och pommes. Då behöver vi bara beställa en lite dricka till din mamma, för en liten hamburgare räcker nog till din mamma.


Vi åkte sen till sockenstugan och var på julgrans plundring. Det var byalaget som ordnade och det var många barnfamiljer där, många som vi inte sett tidigare. Synd att vi kom sent för då fick vi sitta lite avigt, det hade varit bättre att sitta bland de i vår ålder. Men det verkar finnas många barn i byn. Det kostade 20 kr och då fick vi kakor och kaffe/te och så fick barnen godispåse av tomten som kom och hälsade på. De hade även dansat kring granen innan och så var det bara pappor som var uppe och dansade och det var ju lite kul! Nästa år ska din pappa också få dansa…


Innan vi åkte hem gick vi till minneslunden och tände ett ljus för dig och Totta. Men det var blåsigt och kallt så vi var inte där så länge. Din mamma tänker på er hela tiden än då så, så jag behöver inte vara där så mycket. Tycker dock om att tända ljus och nu är det fler som är där men i fjol vinter var det nog bara din mamma och pappa som var där.


Då vi kom hem gick din mamma upp och vilade sig och din pappa målade bräder. Han kom dock upp och såg lite skidskytte efter han sovit på din mammas arm en stund. Det var spännande och Sverige vann dam stafetten och det var ju kul! Då det var slut gick din mamma ner och skalade potatis och gjorde potatisgratäng. Vi åt den till julskinkan vi kokte häromdagen och det var riktigt gott. Fick ett tips om att ha i filadelphia ost och det var gott och krämigt.


Vi avslutade med att fika i uterummet, det var premiär fika där ute. Det var mysigt, lite kallt men ändå. Detta rum kommer vi nog att sitta i fler gånger och vi ska ställa dit ett bord, ett bättre bord för nu står det är ett rangligt ett. Vi har ett bord i bilen som vi var och hämtade men det har inte kommit längre. Låg där länge och myste och pratade och fikade. När Let´s Dance började gick din mamma upp och kollade på det. Din pappa kom och då det var slut somnade vi gott.

Av Carina - 15 januari 2010 07:45

Idag ska vi köra grannarna till flygplatsen. Varken din mamma eller pappa har smält att de ska vara borta i 2 månader, men vill man det är ju bra om man även kan det. Så vi gick upp lite tidigare än vanligt, eller din pappa gjorde det. Åt frukost och så vilade din mamma sig i form och din pappa tömde bilen så vi får plats med deras väskor. Idag kommer det att bli en dag på stan igen…


Din pappa körde upp till dem och din mamma kom gående efter. De var inte riktigt klara men din pappa hade packat in väskorna. Vi fick en påse till men lite mat som de hade över. Ska man vara borta så länge så gäller det att tömma kylskåpet. Vi körde och din mamma sa att jag inte förstår hur man kan åka bort nu när det är som finast här. Alla träden har tjock rimfrost på sig och det är så vackert. Så då vi lämnat dem så stannade vi på Frösön och din mamma tog kort på Östersund i detta underbara väder.


Vi åkte till Lime och åt lunch, där köpte vi även pannkakor till kvällsmat. Man kunde köpa gårdagens matlådor och då var det med sylt och grädde så det var praktiskt. Vi åkte sen till kakelaffären och kollade på kakel till köket. Vi fick låna hem två tavlor med mosaik på så vi kan titta hemma tillsammans med bänkskivan. Då vi var klara där åkte vi och tvättade bilen, din mamma satt bara i bilen men din pappa slet. Nu kan man säga att vår bil är vit igen… det var längesen.


Vi körde sen till din mammas jobb på omsorgen, skulle lämna igen nyklar och hämta lite saker. Blev ju naturligtvis sittande där och pratade, din pappa var orolig för bilen då det var så kallt och vi tvättat bilen så han körde omkring lite. Fick ett tips om att de har träffar på försäkringskassan om hur man kan ta ut föräldrar dagar och det vill din mamma gå på. Han skulle ta reda på det till mig och återkomma. Din mamma tackade för sig och gick ut till din pappa som nästan trodde jag hade rymt.


Vi åkte till Jula och där hittade din mamma rea på julsaker och handlade en massa. Din pappa köpte mer nyttiga saker till huset. Dessutom fick din mamma en försenad julklapp. Jag önskade mig HC Andersen sagor på cd som de har där men då Totta dog så blev det inget men nu köpte vi en. Det är fem skivor med 3-4 sagor på varje så nu ska din mamma hem och lyssna på dem.


Vidare till IXO en pynt affär som din mamma hittade fler julpynt i. Nu började det blir mörkt och vi längtade hem, åkte dock först till badet. Din mamma skulle kolla om jag kunde flytta mina 6 bad gånger till hösten eftersom att doktorn inte tyckte jag borde simma. Det gick bra så jag slapp skaffa ett intyg. Vi fikade där då vi började bli lite hungrig. Vi skulle bara åka till Kvantum och handla innan vi åkte hem men vilken kö det var för att komma in och ut till parkeringen så vi körde till Ica Maxi istället.


Väl hemma lagade vi mat och åt och blev helt proppmätta. Din mamma var helt slut och gick upp och la mig men din pappa skaffade fram lite extra krafter och tömde sovrummet och städade av i uterummet och satte in sofforna.

Av Carina - 14 januari 2010 07:45

Idag fick din mamma också komma upp lite tidigt för idag kommer grannarna på lunch. Vi har försökt bjuda hit dem innan men de är jämt upptagna, de är ju pensionärer… Nu ska de ju åka till Thailand och då passade vi på medan deras kylskåp håller på att tömmas. Vilade dock så länge jag kunde och sen gick jag ner och började griljera julskinkan. Vi måste ha gäster då vi tar fram julskinkan för vi äter inte upp hela själv.


Din mamma röjde även upp på bordet och dukade riktigt fint. Det kom tom en duk på bordet och det blev så fint. Din pappa var i uterummet och jobbade men fick hjälpa till att röja på bordet och runt i kring medan din mamma koncentrerade sig mest på maten. Vi satt sen och väntade i soffan men till slut kom de.


Det var skånsk julskinka, skånsk senap och skånskt Skanörs grova (ett bröd) och sen var det äpplemos, rödkål och potatis. Frun äter inte griskött så hon fick hemmalagade köttbullar. Det var trevligt och vi hade mycket att prata om. De ska vara borta i 2 månader och det hade inte vi fattat, två månader… det är lång tid. De gillar inte vintern så mycket som din mamma och pappa så de vill helst slippa den.


Vi berättade att det varit bra på ultraljudet, de är så intresserade av Knoll och längtar också tills bebisen kommer ut. Den har kanske kommit ut då de kommit hem, vem vet? Då de gick vilade din mamma en liten stund och sen gick vi till brevlådan. Vädret är fortfarande helt underbart och man njuter av varje steg man tar.


Då vi kom tillbaka gjorde din pappa färdigt i uterummet, nu är alla foder, tak och golvlistor på plats och det blev hur bra som helst. Tänk att äntligen är ett rum helt färdigt. Först var det ju meningen att detta rum skulle bli klart sist men nu blev det först. Det tror jag är bra för där kan vi dessutom stänga om det rummet och det kommer att förbli rent. 


Din mamma fick så ont i knäet idag då jag sprang upp för trappen då telefonen ringde. Det var barnmorskan som undrade hur det hade gått och om vi skulle boka en ny tid. Din mamma berättade lite hur det hade gått och så bokade vi en ny tid hos henne.

Inte nog med knäet så har din mamma så ont i revbenet. Har haft det nu några dagar och det gör så ont då jag ska resa och lägga mig i sängen, har även svårt för att vända mig i sängen. Det är ett helvete helt enkelt. Bara det inte är ett knäckt revben… din mamma snyter sig så mycket och kräks och hostar så det kan ju vara därför.


Till slut blev det kväll och så kunde vi få gå och lägga oss. Imorgon blir det nog premiärfika i uterummet men än så länge får vi fika i köket.

Av Carina - 13 januari 2010 07:45

Idag skulle vi vara på ultraljud redan kl 09.30 och därför fick vi ändå gå upp ganska tidigt så din mamma hinner vila lite innan. Även din pappa vilade sig i form idag för det var inte lönt att börja bygga innan vi skulle åka. Han är på nätet istället och kollar till badrummet.


Vi åkte in och det var bra att Knoll sparkade för fullt innan vi gick in. Annars väcker jag bebisen… det tycker inte din pappa om. Den måste få sova, den sover 95 % av tiden. Den får sova ibland men inte då din mamma är orolig eller då vi ska på ultraljud eller lyssna hos barnmorskan.


Det var vår vanliga doktor och vi gick direkt in och kollade magen. Din mamma vill ju se hjärtat direkt och nu gjorde jag inte det och blev hur orolig som helst. Men sen såg jag det, bebisen låg så att revbenen skymde hjärtat. Pust, det var skönt att se det picka. Fast din mamma känner att den sparkar kopplar jag inte det till hjärtljuden. Ängla mammor tänker i konstiga tankebanor. Det var full rulle i magen och hjärtslagen var 136, huvudet mäter 7,4 cm i diameter och magen 7,7 i diameter. Det gör att Knoll väger ca 1250 gram och det är 7,5 % mer än medel. Det känns jättebra för din mamma är ju lite rädd att det ska bli som förra gången med dig Gabriel, att den inte växer på sig som den ska.


Då hon var klar med ultraljudet kom barnmorskan och tog blodtryck och det var 131/80 och spår av äggvita i urinen. Nu tyckte doktorn att det såg så bra ut, Knoll växer som den ska och det verkar ha stabiliserat sig. Troligen kommer Knoll inte ut så tidigt, troligen lite tidigt men inte mer än en vanlig tvillingfödsel. Det kändes som en lyckodag då hon sa så. Det betyder ju att allt ser bra ut och är hon lugn känns det ännu bättre.


Nu bestämde vi ändå att vi ska få gå på ultraljud varannan vecka efter allt vad som hänt oss. Det känns bra, och det känns så bra att de lyssnar på oss och att det är vi som bestämmer då vi ska komma. Din pappa fick boka in en tid som passar i hans schema. Vi nästan skuttade ut därifrån båda två och det var verkligen härligt att höra hur bra allt var.


Din mamma hade bokat lunch med mina gamla kollegor men det var ju lite tidigt för lunch så vi gick till Babyproffsen i stan och kollade vagn. Vi har ju bestämt oss för en Emmaljunga men vi ska kanske köpa den här i stan istället så vi gick in för att kolla. Där är en jätteduktig tjej som jobbar där och då började vi prata med henne och fick lite nya tips. Nu helt plötsligt började vi titta på Brio som vi helt ratat innan. Så vips ville vi prova om den passade i bilen. Vi hade en liten stund på oss innan vi skulle luncha och din pappa tog de stora kliven och hämtade bilen och kom upp med den. Denna vagn gick in mycket bättre än Emmaljunga vagnen, både med ligg- och sittdel.


Vi sa att vi skulle fundera och så gick vi och åt lunch. Det var kul att träffa lite folk igen, din mamma och Maria W har ju bestämt att vi ska träffas en dag men när det blir lunch följer ju fler med och det är ju kul. Det var kul att kunna berätta att det gått bra på ultraljudet och då vi skiljdes bestämde vi att vi äter lunch igen vid nästa ultraljud.


Din mamma och pappa gick tillbaka till barnvagnen och beställde en röd Brio vagn. Vi berättade vår historia och hon beställde den omedelbart. Vi kollade också på täcke, kudde och en fleece åkpåse. Det ska vi handla då Knoll kommit ut men det är ju bra att vi kollat upp det innan. Det kändes bra då vi gick därifrån. Hade vi gått in en gång till i en barnvagns affär hade vi valt en ny. Nu är det klart och ett bekymmer mindre.


Innan vi åkte hem åkte vi och fikade på Svenssons på Frösön. Det är ett kafé från 50-talet med sådan inredning. Din mamma har velat åka hit många gånger men de stänger kl 15 och det är ju ofta för tidigt för oss. Det var mysigt att sitta där och fika och där satt vi och njöt av vår dag… först glädje beskedet om Knoll och sen vårt barnvagnsköp.


Då din vi kom hem så började din pappa att fixa i uterummet. Han målade påsadlingarna på fönstret och dörren på ”ytterväggen”. Han målade också foderna som ska sitta där, han fick kapa några nya för de stämde inte de som vi hade. Nu är det inte mycket kvar där innan det är klart. Vi åt middag och din pappa fortsatte i uterummet.


Vi fikade ute i uterummet och njöt fortfarande av doktorns besked. Det kändes helt underbart när man tänkte på vad hon sagt. Nu känns det som att det finns mer hopp för Knoll att komma ut levande. Vi somnade nog båda två med ett leende på läpparna för detta kändes verkligen som en lyckodag.

Av Carina - 12 januari 2010 07:45

Din pappa är ju hemma nu och det är så underbart att inte behöva gå upp så tidigt varje dag. Detta är sista veckan så det gäller att njuta riktigt. Din mamma är så nöjd över att din pappa har varvat ner. Han är inte alls så stressad längre och nu är han inte så låg heller. Han har varit dämpad sen vi fick veta att Totta inte levde. Men nu börjar han likna sig själv igen.


Visserligen har vi inte allt hamnat så djupt nere i svackan nu som när du föddes Gabriel men det är mycket som kommer upp till ytan igen. Din mamma har mycket funderingar på Totta och vad som händer med det barnet. Din pappa tycker också att världen är orättvis och han tänker mer, får vi några barn? Din pappa har haft mycket mer farhågor denna gång än då du låg i magen Gabriel och din mamma precis tvärtom. Denna gång trodde jag att det inte kunde gå fel men din pappa var med skeptisk. Han tyckte det var otroligt att vi lyckades på första försöket och med båda äggen.


Din pappa hängde i uterummet hela dagen. Igår målade han kvartslistor och idag visade det sig att han hade målat dem gröna istället för gula. Det var väl dåligt ljus där nere igår… så han fick måla om dem idag till gula.


Efter lunchen följde din pappa med till brevlådan. Det var helt underbart väder så din mamma hade både kameran och filmkameran med mig. Nu är det rimfrost på grenarna och solen skiner underbart. Det är visserligen kallt men det gör inget idag. Det bet i kinderna men vi var ju inte ute så länge.


Idag har din mamma mått illa nästan hela dagen. Men det är mycket bättre nu än vad det har varit. Vissa dagar är dock sämre än de andra. Pratade med Mona, vi ska träffas en dag och kolla bilbarnstolen. De får lite kalla fötter nu om det är så att vi får barn förtidigt och vill ha deras bilbarnstol så vill de ha en ny. Vi ska försöka träffas en dag.


Då vi satt och fikade på kvällen framför kakelugnen ringde vår bankman. Han ringer jämt sent på kvällarna, kan undra vilka arbetstider han har. Han verkar jobba jämt. Vi behöver låna lite mer pengar och då ville han att det ska komma ut en värderingsman och kolla på huset. De vill ju se vad vi gjort av alla miljoner vi lånat av dem. Finns det något hus? Eller bor vi i husvagnen och reser jorden runt hela tiden? Efter det ska vi komma till honom och se hur det gick.


Imorgon ska vi på ultraljud igen, lika fruktansvärt innan som underbart efter, oftast. Det kommer alltid en massa tankar i huvudet inför ultraljuden samtidigt som vi vill gå på den ofta. Det är mest din mamma som är orolig.

Av Carina - 11 januari 2010 07:45

I natt sov din mamma ovanligt bra. Vaknade och vände mig en gång och nästa gång jag vaknade var klockan ca sex och det verkade svårt att somna om men det gick bra och vaknade inte sen förrän klockan ringde åtta. Det var skönt för det var behövligt. Det är härligt nu när din pappa inte ska iväg till jobbet. Hur ska det bli nästa vecka?

Efter frukosten fixade din pappa el i uterummet. Vår jordfelsbrytare löste ju ut några gånger innan och då provade vi att koppla bort ett uttag och sen gick inte jordfelsbrytaren mer. Det röret var nog klämt, det var svårt att få in kablarna så din pappa visste att det kunde bli fel. Nu fick han ta bort några av fasadbräderna och ändra el rören. Det är nu löst och vi hoppas att det inte blir mer fel nu.


Din mamma låg och latade sig och pratade med Linda i telefon. Hon ska ju snart börja jobba i Sveg och Jämtland. Hon kommer då lite närmare…

Vi åt lunch innan vi åkte till stan. Vi åkte först till tippen och slängde skit, jag undra vart allt skräp kommer ifrån? Åkte vidare och beställde en reservdel till snöslungan. Till slut hamnade vi i barnvagnsaffären. Vi skulle idag kolla på Teutonia och fråga mer om Emmaljunga. Vi fick en mycket bra säljare som kunde mycket, och kunde svara på alla din pappas frågor. Kunde hon dem inte i huvudet så kollade hon upp det eller testade på plats. Nu har vi bestämt oss för en Emmaljunga men vilket chassi får vi tänka på lite till!


Vi åkte till gamla stationen för idag ska vi hämta en klädgarderob. Vi ska ha den i hallen så vi kan hänga av kläderna där. Vi hämtade också barnkläder till Knoll, vi ska packa en BB väska. Det är så lätt att komma hem med mer saker än vi tänkt. Man hittar alltid något nytt och nu tog din mamma med sig några Astrid Lindgren böcker som jag ska läsa för Knoll. Då vi var där ville din mamma ha fler bokhyllor med mig men inte din pappa. Då var det nära att din mamma brast ut i gråt, blev ledsen inombords. Ibland blir jag så och jag vet inte varför för det var inte så att jag egentligen blev ledsen eller besviken utan det kommer bara om sig själv.


Vi åkte hem, åt middag och din pappa var i uterummet och satte el. Det bästa med din mamma och pappa är att vi alltid pratar om saker som hänt. Din mamma berättade hur jag kände då vi var på stationen och din pappa sa att var det så viktigt fick du ju säga till. Men det var ju inte så viktigt det är ju det som är grejen. Det är så skönt nu när din pappa är hemma för vi tar allt så mycket lugnare och det känns bra för din mamma också. Efter fikat gick vi upp och kollade tv och sen somnade vi.

Av Carina - 10 januari 2010 13:30

Tur att vi sover länge när din mamma sover så dåligt. Har legat vaken i natt och kollat i taket, varit vaken i många omgångar, kanske inte så länge men ändå. Det gör ju inte att din mamma blir piggare. Vi låg sen och kollade mera barnvagnar men nu är det i princip klart. Din pappa ska bara se var han kan förhandla bäst, han gillar att pruta men det får han göra utan mig. Din mamma gillar det inte men jag gillar om det blir billigare.


Din mamma åt halva frukosten nere idag med men sen gick jag upp igen för det är en tuff skiddag idag. Din mamma såg skidskytte och då det var klart var din mamma och pappa ute och gick. Det var -25 grader och det bet rejält i kinderna men det var skönt. Din mamma är inte ute så ofta mer än då vi åker iväg. Nu sken solen och din mamma hade kameran med sig och tog lite kort. Då vi kom tillbaka spikade din pappa upp en regel som vi kunde hänga vår fröautomat till fåglarna i. Vi har hängt en annan för talgbollar på ett ställe som fåglarna inte hittat till. Tog in den idag för den är nog stelfrusen men ska hitta ett ställe som de hittar till. De har i alla fall gjort en fågeldans här ute då din mamma har slängt ut skorpor. Det var fina spår efter deras vingar på snön, riktigt häftigt!!


Din mamma gick upp och la sig och kollade vidare på skidor, då det var slut hade din pappa värmt gröt som vi åt till lunch. Din mamma gick sen upp igen och kollade vidare på tv. Har idag även kollat upp mina journaler från då du låg i magen. Mitt SF mått, längden på livmodern, var då 31 i vecka 32 och blev aldrig större än 33 och nu är det redan 31 eller har varit det sen vecka 22. Kollade också blodtrycker och äggvitan. Jag hade 1 i äggvita ibland men jag hade inte så högt blodtryck, det högsta var 130/90 och låg oftast på 120/85 och nu har jag 140/80 oftast eller högre.


Din pappa kom upp och la sig och vilade med din mamma. Vi somnade båda två och det var skönt. Din pappa gick sen ner och fixade fika och din mamma kom efter. Satte även på en maskin tvätt, det är fullt med smutsig tvätt i tvättstugan. Tog även fram mat, ska göra hemma pizza idag men fick leta länge efter korven i frysen. Vi ska flytta in nya frysen i lilla rummet i veckan och då fylla den istället för frysboxen. Den ska vi flytta ut till garaget och så ska vi slänga en del gammal mat som ligger underst.


Din mamma gick sen upp för att kolla sista skidloppet och började blogga i husbloggen men det gick inget vidare. Det gick inte att ladda upp bilder. Gick istället ner och gjorde pizza som vi åt. Vi fikade direkt efter maten och din mamma gick och inspekterade vad din pappa gjort idag. Nu har vi påsadlingar både på ytterdörr och altandörr i uterummet samt i lilla rummet. Det blir så fint då foder och påsadlingar är på plats. Golvet är färdigt i uterummet och det känns häftigt att gå där ute, nu saknas bara lister där.


Vi kollade på Johan Falk på tv och din mamma fick skriva lite i bloggen samtidigt, jag är en riktig fegis då det gäller läskigheter på tv. Jag vill gärna se på deckare men är det är det för läskigt går din mamma på toa eller fixar fika. Idag valde jag dock att leka med datorn. Då den var slut hade vi faktiskt svårt att somna, både din mamma och pappa. Din mamma sjöng för Knoll, när troll mor har lagt de elva små trollen… Din pappa undrade om jag kunde sjunga lite till så han också somnade. Det gjorde jag men sen sjöng även din underbara pappa för Knoll. Han är så gullig, han är inget vidare på att sjunga men han sjunger i alla fall. Hade inte rätt text men någorlunda och den passade in. Din mamma blir nästan rörd då din pappa sjunger för oss. Till slut somnade vi dock gott!


Nu är din mamma i vecka 28 och då har trefjärde delar av din graviditet passerat. Man kan känna hur livmodern trycker upp mot revbenen så att de nedersta revbenen spänns ut. Det kan bli svårare för dig att ta ett djupt andetag. Du tycker kanske att ditt barn är lite väl stökigt nu.

Om du känner dig trött kan du till viss del ändra på det genom att äta rätt, gå på promenader och vila.

En del kvinnor kan nu börja oroa sig för förlossningen och en viss osäkerhet och oro är naturlig och ganska vanlig. Speciellt gäller det förstföderskor och omföderskor som har haft en jobbig tidigare förlossning. Prata med din barnmorska om det, hon kan hjälpa dig. Några kan vara mer oroliga: Kan det hända barnet något? Gör det mycket ont? Orkar jag med? Tänk om jag tappar fattningen? Du kan då behöva hjälp och det kan vara bra att börja i god tid före förlossningen. Om det finns tråkiga händelser tidigare i livet som ligger bakom oron kan du få en tid hos kurator eller psykolog. På många kvinnokliniker kan man ta emot kvinnor med oro inför förlossningen för att stödja genom information och samtal med specialutbildad förlossningsbarnmorska och/eller förlossningsläkare.

Även den blivande pappan kan känna oro och han är givetvis välkommen att delta vid alla samtal om du och han så tycker.


I vecka 28 är medelkroppslängden 38 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1200 gr. Huvudets omkrets är 27 cm. En del barn lägger sig tillrätta redan nu med huvudet nedåt. Även om det börjar bli trångt kan barnet slå kullerbytta i livmodern. Det märks… det känns som om Knoll gör vatten kullerbyttor, ni vet att man sparkar sig runt!


Håret på huvudet har vuxit och barnet har fått ögonbryn och ögonfransar. Barnet öppnar och sluter ögonen. Forskning har visat att om man lyser med en stark lampa på mammans mage så rör sig barnet mot eller bort från ljuset. De starka kontrasterna mellan ljus och mörker består till efter födelsen, det nyfödda barnet föredrar kontrastrika leksaker i svart och vitt. Precis som ett spädbarn sover det ofödda barnet mycket. Man vet att unga barn har en stor del så kallad djupsömn, liten del drömsömn (REM-sömn, rapid eye movement, snabb ögonrörelsesömn) samt liten del vakenhet. Dessa proportioner ändrar sig med graviditetslängd, barnets mognad och tillväxt: äldre är vakna längre och sover ytligare. Det finns forskare som tror att barn drömmer redan i livmodern och bearbetar det de varit med om.


Ett barn som lever vid födelsen räknas alltid som ett barn enligt lagen, vilket innebär att det måste registreras. Är det däremot dödfött räknas det som ett barn om graviditeten är fulla 28 veckor gångna. Innan 28 hela veckor räknar man ett dött barn som ett sent missfall. Detta tror jag är en gammal information för jag tror att vecka 22 är den nya lagen. För vi kommer att få begrava Totta, det har din mamma redan frågat.


Nu kanske du och din kvinna ska börja diskutera vilken typ av smärtlindring man kan få. Det finns en mängd profylaxkurser man kan gå på. En god ide kan vara att göra en förlossningsplan för att se vilka alternativ som finns. Forskning har visat att de kvinnor som haft med sin partner i förberedelserna och vid förlossningen får en mindre smärtsam förlossning med färre medicinska ingrepp. Din mamma och pappa är nästan helt jämställda i denna graviditet, vi pratar om allt.

Nu är det dags att besöka MVC igen. Barnmorskan kontrollerar hur livmodern och barnet växer. Hon mäter symfys-fundus-måttet, förkortat SF i din journal.

Av Carina - 9 januari 2010 13:30

Sovit lika illa i natt, det är inte kul då man inte kan ändra på sig hur som helst. Dessutom har vi haft täckkrig i natt, din pappa släppte inte något täcke till din mamma så jag fick ligga snett för att få in fötterna under täcke. Din pappa vaknade halv nio och då vaknade din mamma också. Vi låg kvar ända tills tio och din pappa pratade mycket barnvagn. Din mamma vill att vi ska åka dit en gång till och kolla igen innan vi bestämmer oss. Vi ska dessutom kolla hur man kan beställa dem. Vi vet ju inte alls när Knoll kommer, det kan ju bli nästa vecka och det kan bli i april. De vet nog hur man gör, vi får väl se vilken affär vi ska handla ifrån också.


Din mamma åt idag halva frukosten nere tillsammans med din pappa. Han fortsatte med golvet ute. Han skulle foga det i dag och din mamma tog lite kort innan han började och så kollade vi lilla rummet. Det är ju helt klart nu då det gäller målning.


Din mamma gick upp och la sig en stund och vilade. Kollade på tv och hade det gott. Din mamma blev så hungrig och gick ner och började göra lunch. Innan lunchen hade Knoll sparkat igen så magen skakade, det verkar som din pappa aldrig får se det. Vi åt rester idag och din pappa hade nu fogat och torkat av det en sväng. Din mamma blev illamående efter maten och gick upp och la mig igen.


Städade på toan uppe, eller jag började städa den. Skrev en del i bloggen och gick sen ner och fikade med din pappa. Tömde då resväskorna som vi hade med oss till Skåne. Din pappa läste barnvagns kataloger igen… Din pappa har varit aktiv men golvet i uterummet och så har han satt påsadlingar på ytterdörren. Det visade sig att den var helt sned dörren och så hade de glömt att sätta dit en karmskruv. Han fick först rätta upp den och sen blev det bättre.


Din mamma har känt sig så irriterad idag. Känner mig sur och vresig, det är tur att din pappa inte märker det… Det känns inte bra att må så, så jag har bestämt mig för att sova imorgon eftermiddagen om jag sover lite dåligt i natt. Jag vill helst sova på natten men då det inte går så är det bättre att jag sover en stund på dagen istället för att bli sur och tvär.


Jag var jättetrött men lagade köttbullar, 45 stycken hemma rullade. Fick ju köttfärs av grannen och la det i kylen så jag var tvungen att använda det. Annars hade vi väl inte fått middag idag. Fick vila en stund innan jag stekte köttbullarna och sen stekte jag dem och lagade färdigt resten av middagen. Det gick inte bra för din mamma, såsen blev klumpig och jag fick sila den. Potatisen blev aldrig klar… men till slut fick vi en god middag. Din mamma stupade i säng direkt efter maten. Hoppade sen i badet och jag sjöng för Knoll som vanligt. Avslutar också alltid badet med att massera magen genom duschstrålen och sjunger kumbaya för Knoll.


Vi la oss och skulle kolla film men då var klockan så mycket så vi lekte med våra datorer och pratade mycket barnvagn. Din pappa tror att vi har bestämt oss, eller han har bestämt sig. Din mamma har lite åsikter men din pappa bestämmer nog 80 % av vagnen. Han får göra det och det gör inte din mamma något. Din mamma har lika ont i ryggsidan idag och har svårt då jag ska röra mig i sängen, hoppas jag får sova bättre idag.

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards