Alla inlägg under februari 2010

Av Carina - 7 februari 2010 21:45

I natt har din mamma sovit ovanligt bra, bara varit vaken två gånger tror jag. Vaknade då din pappa var på toa vid sex tiden men somnade om igen och vaknade inte igen förrän halv nio. Det var riktigt skönt. Såg att inspelningen började på boxen och slog på tv. Idag ska Tomas Ledin vara där och det vill inte din mamma missa, jag missade programmet men spelar in reprisen.


Tänk vilket dygn, igår Anders Ekborg i melodifestivalen och nu Ledin. Dessutom har jag en egen underbar Thomas sidan om mig… kunde dessutom mysa med frukost på sängen. Din pappa är den bästa i världen, det var verkligen värt att få vänta på honom och behöva leta sig upp till norrland för att hitta honom.


Idag blev garderobsväggen klar i sovrummet förutom dörrarna. De är inte så lätta att få dit så vi väntar lite med dem. Din mamma vill istället ha mosaiken uppe i köket så vi kan börja använda oss av spisen igen. Vi har ju ätit mat nu som vi kunnat göra i ugnen och mikron och det är lite tråkigt i längden. Så idag kom det upp mosaik överallt utom i hålet vid spisen, det räckte inte. Vi som ändå hade mätt så noga, men så kan det gå. Det blev bra i köket, lite svårt att sätta för det kom ut så mycket fix mellan mosaiken.


Pratade med din moster och din morfar. Din morfar sa att han blev lika glad varje gång det pep i luren och det kom ett meddelande om att vi varit och kollat upp Knoll. De sitter och väntar på goda besked. Tänk att Knoll är så efterlängtad, lika efterlängtad som du Gabriel och Totta varit.


Idag är din mamma i vecka 32. Nu har livmodern snart intagit det högsta läget som den kommer att ha, du kan känna livmoderns topp ca 12 cm ovanför naveln. Din livmoder börjar träna sig inför förlossningen med så kallade förvärkar.

Det är inte dålig kondition som gör att du flåsar. Lungorna tar stor plats i kroppen de sträcker sig från nyckelbenen ner till diafragman. Om du bara använder en del av lungkapaciteten när du andas undanhåller du kroppen det syre den behöver… att testa din lungkapacitet! Sätt dig ner och lägg händerna på magen. När du andas in ska du känna hur buken utvidgas och när du andas ut ska buken sjunka ihop.


Om du var vältränad före graviditeten har du säkert kunnat hålla i gång med träning tämligen bra men nu blir det nog dags att dra ner något på takten. I regel kan man träna med de metoder som inte är alltför påfrestande för lederna eller innebär ökad skaderisk - inga tävlingsmoment! Känns det riktigt och bra och inte gör ont är det som regel bra - tänk på att hålla ett lagom tempo. Att cykla eller simma är mycket bra motion för dig som är gravid.


I vecka 32 är medelkroppslängden 44 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2000 gr. Huvudets omkrets är 30 cm. Musklerna utvecklas och fett inlagras under huden. De flesta rynkorna i ansiktet är borta. Barnet börjar få rundare former. Det är allt svårare för din baby att göra stora rörelser. Fingertopparna har fått vassa naglar. Läs mer om fostrets utveckling!

Av Carina - 6 februari 2010 21:45

I natt har din mamma varit vaken. Knoll har inte gillat att jag legat på sidan. Bebisen ligger säker på tvären och blir då störd. Din mamma somnar inte så bra på rygg och sover inte heller så bra på rygg. Så i natt satte jag på mp3 spelaren en stund då jag inte kunde sova. Orkade inte sträcka mig efter att tända, lampan men somnade nog mellan varven så jag får väl spola och se vart jag var igen.


Då klockan var åtta orkade inte din mamma låtsas sova längre utan klappade lite på din pappa och han var också vaken. Din mamma berättade om natten och din pappa sa att där ser du. Ibland är det full rulle i magen och då måste det också vara stilla i magen en annan gång. Det håller inte din mamma med om. Jag vill att det ska vara rörelse hela tiden, eller i alla fall flera gånger per dag.


Vi låg kvar och läste och din pappa ältade om kakelugnen. Din mamma blir så trött på alla detaljer som han pratar om hela tiden. Dessutom har en viss förkärlek för att prata i då tid. En riktigt nostalgier, han går igenom allt vi gjort och det tycker din mamma är historia. Din mamma mår nog inte riktigt hundra nu för det var länge sen jag retade upp mig på det, jag brukar bara stänga öronen och tänka på annat. Nu reagerar jag så det måste vara något med mig… har dessutom varit lättrörd och lätt till tårarna de sista dagarna. Vet inte varför?


Din pappa skulle gå ner och hämta frukost till oss, men det slutade med att han åt nere och glömde bort det. Han åt dock inte allt utan kom upp med brickan och drack kaffe och åt en macka och gjorde din mamma sällskap. Han gick sen ner och satte det sista varvet på kakelugnen och din mamma vilade. Jag borde vara tröttare men det gick ändå inte att sova trots att det inte var något bra på tv.


Vi åt lunch och din pappa började med garderoberna i sovrummet. Han kom på att han inte kunde göra det själv utan din mamma fick hjälpa till i vissa delar. Men bra karl reder sig själv… rätt som det var hörde jag ett skri nere ifrån och hade han naturligtvis lyckats med att den ena sidan rasade och det blev lite blessyrer på den. Varför inte kalla på hjälp? Undra när din pappa ska lära sig. Din mamma gick i alla fall ner och hjälpte honom. Han fick limma den som gick lite sönder men vi satte upp en annan och sen får vi sätta upp den andra i morgon.


Vi fikade i uterummet, det har ju varit helt fantastiskt väder idag, strålande solsken. Vi borde ha varit ute i solen men det blev inte så. Vi satt i alla fall i uterummet och njöt av utsikten.


Idag blev kakelugnen klar, klar och klar men nu är alla plattor på plats och det sista lagret var inte lätt att göra, själva kronan. Din mamma låg där uppe i sängen och hörde ett skri och ett kras… ena kronplattan i golvet och i tusen bitar. Vi har haft reservplattor av alla sorter utan kronan, det kan ju bero på att den är handgjord. Nu gjorde det inte så mycket då vi inte kan ha en längst bak för kakelugnen står för nära väggen. Det var tur det, din mamma gick ner och kollade och letade upp den bättre tejpen och han tejpade om alla plattor. När det var klart blev det otroligt vackert… nu ska den fogas imorgon


Igår hade vi julgransplundring, den barrade på vissa grenar och andra frodades med nya skott. Det var hur mycket nya skott som helst, och det är ju lite kul eftersom det var vår egen gran. Det blev mycket mer plats så granen försvann och det blev en del städande efteråt. Men vi kommer väl ha barr kvar under trägolvet sen kan jag tro som minnen av vår första jul i huset. Nu börjar julen försvinna sakta med säkert men vi kommer att ha kvar några adventsljusstakar i vardagsrummet till det är klart där. Vi vill inte sätta in nya lampor där så länge vi skitar ner hela tiden.


Idag blev det tacos till middag och så var det melodifestival nr ett ikväll. Så det blev en riktigt mysig lördag kväll men god mat och bra på tv. Din pappa hade också fått mycket gjort idag så han var nöjd och det känns ju bra. Ola och Al Fakir gick vidare.

Av Carina - 5 februari 2010 19:45

Idag var din mamma vaken tidigt. Var vaken flera gånger då det var mörkt och sen länge då lampan hos grannen lyste på väggen. Somnade om en liten stund men sen låg jag och kollade på din pappa tills han vaknade. Har ont i magen på nätterna fast jag har en kudde och luta den på. Sover verkligen som en kratta om nätterna men då säger din pappa käckt: jag har läst att det är för att mamman ska vänja sig vid att inte få sova hela nätterna sen… Då borde jag ju väcka din pappa varje gång så han också blir uppvand.


Han åkte iväg till jobbet och din mamma sov som vanligt en stund efter halva frukosten. Då ringer naturligtvis din pappa och väcker mig… var väl på väg att vakna men ändå. Tog fram datorn och lekte lite med den. Orkade inte mer men la ut lite i husbloggen. Igår la jag ut magbilder på Facebook och det verkar vara uppskattat. Din mamma börjar bli tjock… eller egentligen växer jag inte så mycket men ändå. Knoll ligger på tvären hela tiden och jag sa till barnmorskan att hon borde mäta livmodern från sida till sida istället… det är säkert ett längre mått.


Idag kom din pappa hem med en jobbarkompis från Sundsvall. Vi har ju hämtat en moped till den honom och nu kom han och hämtade den och hade sin pappa med sig som också har jobbat med din pappa. De gick husesyn och kollade över allt och de var ju även i garaget. Vi fikade och de var två trevliga prickar.


Då de åkt körde vi och hämtade badrumsmöblerna som hade kommit och även några kartor mosaik som vi hade beställt. Det räckte ju inte med de vi hade beställt innan. Vi åt på stan och sen då vi kom hem så fick kakelugnen ett varv till. Idag blev det två varv då din pappa hann med ett innan vi fick gäster. Idag är det fredag och fast det kvittar för din mamma som bara är hemma så är det ändå helg och din pappa är hemma.

Av Carina - 4 februari 2010 18:45

Idag var det dags för föräldrar utbildning igen och det var därför vi inte kunde vara i Sundsvall fler dagar. Annars hade din pappa behövt vara där i fler dagar men det får bli i slutet av februari istället.


Din pappa åkte i alla fall till jobbet som vanligt men din mamma låg. Var trött idag eller helt slut… det tar verkligen på krafterna att åka till Sundsvall men din mamma vill inte vara hemma själv. Jag blir så orolig då jag är själv och så kan jag inte ringa din pappa hela tiden heller och blir jag då för ensam så kommer hjärnspökena och det vill jag inte.


Fick i mig lite lunch och sen kom din pappa hem och vi åkte till barnmorskan. Det var idag vi skulle vara där innan föräldrar utbildningen. Nu är din mammas blodtryck bättre och bättre idag var det 120/75. Din mamma har ju lågt blodtryck i vanliga fall och det känns bra att det är lägre nu igen.


Ibland får din mamma för sig att det kanske var mer skadligt än bra för mig att jobba de fem veckorna. Hade Totta överlevt om jag inte hade jobbat? Blodtrycket var ju högt under tiden jag jobbade och efter det att Totta somnat in blev det lägre igen. Vi kommer ju aldrig att få veta men det är ett hjärnspöke som kommer upp ibland.


Allt annat var bra hos barnmorskan och vi fick höra hjärtljuden och det är helt underbart att få höra dessa. Synd bara att det inte är två… det känns ändå som att vi blev snuvade på tvillingar och din mamma skulle jättegärna vilja ha tvillingar nästa gång. Det skulle vara häftigt!


Idag på föräldrar utbildningen pratade vi om amning, äntligen något som din mamma och pappa inte har kunskap om. Det var en från BVC som var där och berättade, hon berättade också om vad som händer då vi kommer hem. De gör hembesök den första vecka och sen ska vi dit på olika kontroller. Då vi får vårt lilla barn ska vi ringa och meddela BVC att vi fått barn så de kan komma på hembesök.

Din mamma känner att jag vill amma men skulle det inte gå så tänker jag inte slita ut mig för att lyckats. Det finns bra ersättning och välling som barn är uppfödda på och det kan även Knoll göra. Men jag ska göra mitt bästa för att kunna amma, det är ju prisvärt… och man har alltid maten med sig i lagom temperatur.


Vi åt på Tages innan vi åkte hem. Då vi väl var hemma började vi rengöra mosaiken i köket. Vi blev besvikna… det blev inte så fint som vi hade tänkt oss. Vi måste hitta något annat medel för att rengöra med. Vi slet i alla fall ut några svampar och sen gick vi till uterummet och fikade istället. Vår oas som vi gömmer oss i och låtsas att vi bor i ett färdigt hus. Det blir mycket tankar på Knoll och hur livet kommer att bli då bebisen kommer ut. För fast din mamma fortfarande är orolig för hur det ska bli om Knoll kommer ut levande så planerar vi ju för att det blir så. Vi skulle vilja ha badrummet nere klart innan men vi får ju vänta tills vi är klara med det vi gör nu.


Idag fick kakel ugnen ytterligare ett varv till idag och den blir finare och finare för varje varv. Den kommer att bli otroligt vacker då den är färdig! Längtar till dess…

Av Carina - 3 februari 2010 11:15

Din pappa kom med frukost som vanligt och sen gick jag och åt igen en gång till. Idag ska vi åka hem och din mamma får ta bussen ner till stan till lunch och så hämtar din pappa mig där. Så det gäller att vila all tid man har på sig. Din pappa hade tagit med det mesta av packningen så jag hade bara lilla ryggsäcken med datorn med mig.


Gick till bussen och kom precis då det gick en buss och tog då en lite promenad till nästa hållplats. Hjälp vilken dålig fart din mamma har nu… det går så långsamt. Nu hade jag ju tiden för mig så det gör ju inget. Gick in på gallerian då jag kom till stan och fick direkt gå och vila mig och äta lunch. Din mamma känner att jag nog sitter lite väl länge på alla fika ställen men jag orkar ju inte vara så aktiv. Skrev i bloggen och löste korsord, orkade inte gå i affärer utan fikade hela tiden denna gång.


Det tog tid innan din pappa kom idag, han hade samtal och eftersom vi bara kunde vara här i två dagar så måste han jobba lite längre. Så din mamma längtade riktigt mycket efter din pappa då han väl kom. Vi åkte till Birsta och handlade kakel till badrummet. Vi visste vad vi skulle ha så det gick fort, din mamma hade sammandragningar men behövde ju inte göra något mer än hålla sällskap.


Vi stannade i Borgsjö för att äta på vägen hem. Det visade sig att de stängde kl 17.00 och nu var klockan sju men de hade gäster så de hade öppet så vi kunde få äta. Det kom ett par till sen men de fick vända i dörren så vi hade tur. Det smakade bra och det var skönt att få mat i magen. Vi kom hem sent så vi gick direkt och la oss för att sova då vi kom hem för imorgon ska vi vara pigga och gå på föräldragrupp igen.

Av Carina - 2 februari 2010 13:45

Idag vaknade vi innan klockan båda två. Din mamma sover nog bra fram till fem tiden och sen snurrar jag runt och runt. Din pappa vaknar då eftersom han är så lättväckt på morgonen. På morgonen är det svårt att hitta en bra sovställning, det gör ont i magen oavsett hur jag ligger. Är jag sen vaken en timme går det utmärkt att sova en timme till. Det kan jag ju inte göra idag då vi skulle till Sundsvall.


Din pappa kom upp med frukost till mig först och sen kunde jag vila lite innan jag gjorde mig i ordning. Då såg din pappa att han hade glömt att tvätta av mosaiken igår. Han kände på sig att det var något mer han skulle göra men kom inte på det förrän nu. Vi kom iväg ganska i tid och din pappa svor då vi gick ut för det har snöat i natt och han hinner inte skotta. Din mamma bara njuter.


Jag mår lite illa idag och har gjort det lite sen jag spydde i lördags. Hoppas det snart går över. Det var lite kallt i bilen om magen så jag knäppte tröjan men det gillade inte Knoll. Det blev full fart i magen så när vi stannade och fikade fick din pappa hämta en fleece som jag kunde lägga över magen. Vi pratade om de som är med i vår föräldrar grupp. Vi gissade vad de jobbade med, hur gamla de är och är de verkar vara så kära alla. Det var bara din mamma och pappa som inte höll varandra i handen då vi såg förlossningsfilmen, vi som jämt tar på varandra. Vi satt lite långt ifrån varandra så det blev konstig. Vi tänker, undra om dessa par kommer att hålla så många år, de är ju ändå ganska unga. De tänker säkert, de gamla har väl hamnat i gamla vanan och lever ihop för de är vana vid det. Din mamma är beteendevetare och det märks i sådana situationer. Även din pappa är analyserande så vi gör det ofta med folk.


Vi fikade och sen körde vi vidare och din pappa lämnade av mig på Ikea som vanlig. Idag var det en ovanligt lång dag på Birsta. Det känns att jag inte är lika pigg längre, gick en tur på Ikea men sen satt jag mest. Fikar ofta och har datorn med så jag kan skriva i bloggen. Idag ringde jag även till Hanna som fyller 80 år idag. Det är svårt att tro för det är en riktig krutkärring… det var länge sen din mamma pratade med henne så det var kul. Saknar henne nu när jag bor så långt borta.

Då din pappa var klar på jobbet kom han till Ikea och vi åt först och sen handlade vi. Idag blev det lampor till huset, ett täcke och nya påslakan. Vi vill ju ha det fint då vi flyttar in i vårt nya sovrum. Täcket vi har nu är ju till husvagnen så det ska tillbaka dit. Din mamma gillar inte det för det tovar sig och ibland finns det stoppning och bland inte!!


Vi skulle fika semla på Ikea innan vi åkte hem men de var slut så vi åkte och fikade på hotellet istället. Det är konstigt med Scandic för i restaurangen finns det inte fikabröd att beställa men i receptionen finns det. Så man får ta med till rummet men det gör ju inget. Vi ska ju bara sova en natt i Sundsvall denna gång och då behöver din mamma all vila jag kan få.

Av Carina - 1 februari 2010 13:30

Måndag igen, nu känner vi av dem igen det gjorde vi inte då din pappa var sjukskriven. Klockan ringer tidigt och din pappa far iväg på jobbet. Idag hann han vaxa golvet ett varv innan han åkte, men gick ju upp desto tidigare. Det var inte riktigt färdigt för vaxning igår kväll men vi vill hinna med att vaxa ett lager till innan vi åker till Sundsvall imorgon. Då din pappa åkt somnade din mamma om gott.


Var inte så pigg och mådde lite illa så jag tog det lugnt. Skulle vara på jobbet kl 11 så jag gick upp och började göra mig i ordning. Fick gå ner för att sätta på dieselvärmaren på bilen och så att det var -31 grader. Det var -32 då din pappa gick upp i morse. Det var ju även strålande sol. Blev klar och gick ut och då hade inte värmare startat men jag provade starta bilen. Det gick men det var några lampor som lyste som inte brukar göra det, antisladd och servostyrningen. Det har varit så innan då det var så kallt. Ringde din pappa och han sa att jag skulle låta den gå på tomgång i 10 minuter och sen fick jag se om den mådde bättre.


Vi ska ju till barnmorskan idag och behöver en bil så din mamma började sopa av A4 men det var snö underst, ett hårt lager is och sen snö igen. Det var jobbigt så jag skippade taket det får din pappa göra.  Upptäckte att hela passagerare sidan var helt istäckt. Hackade sönder en del men allt gick inte att få bort. Satte i kupé värmaren och satte igång den och motorvärmaren. Stängde A3 och bestämde mig för att stanna hemma. Skickade ett sms till chefen om att vi får ses senare i veckan.


Tog in stora soptunnan till tomten och vände på den andra. Fick ju lära mig på kafferepet att vi betalar för antal tömningar. På den ena sidan soptunnan står det ja tack och den andra nej tack. Vi har bara sett ja tack och inte läst så noga. Nu kan vi välja där vi vill ha tömt. Det är ju bra eftersom att vi aldrig fyller den. Kompost tunnan måste man tömma oftare men nog bara en gång i månaden. Så nu behöver vi inte sätta ut den stora förrän den är full och det kan ju ta två månader…


Åt lite lunch, eller än vanligt. Det tog väl på krafterna att vara ute och jobba i det kalla vädret. Drack även lite te så jag fick upp värmen i kroppen. På Facebook skriver folk i Skåne hur kallt det är med då pratar de alltid natt temperaturer men här är det -31 grader vid lunchtid fast solen skiner. Medan jag satt där började det snöa och då gick det ner till -29. I Skåne lär man sig att det inte snöar då det är kallt men tydligen. Gick upp igen och la mig och vilade mig inför eftermiddagens föräldrar grupp.


Din mamma pinkade i röret imorse och din pappa frågade när vi skulle vara hos barnmorskan. Jag sa att det inte är idag, det är på torsdag. Kan undra varför jag pinkade i röret… Då din pappa kom hem provade han A4 men den startade inte, batteriet gillade det inte. Men A3 fungerade bra så vi körde iväg med den. Chansade på att barnmorskan var där och det var hon. Hon kollade upp äggvitan +0,3 som vanligt och så ville hon kolla blodtrycket samtidigt och det var 130/80. När vi ändå var där kunde vi ju lyssna på Knoll och det visar sig att bebisen kanske är på väg att vända sig. Din mamma upptäckte igår att huvudet nu är under vänster bröst och det var det även nu. Hon sa att när det blir för trångt vill de vända sig för de gillar inte då jag bockar mig, inte jag heller!


Din mamma berättade att doktorn sa att det inte gjorde någon skada om din mamma inte gick upp mer i vikt eller ner för den delen. Det tyckte inte barnmorskan var rätt, hon tycker att jag gott kan gå upp lite till för det ska bli kraft över till mig med. Allt lät bra och var bra så då gick vi till gruppen. Alla andra var redan där så vi var sist idag.


Idag handlade det om förlossning. Vi gick laget runt och alla fick säga vad de hade för tankar om förlossningen. De flesta hade inte tänkt så mycket på det utan mest att det var nära och att det löser sig. Din mamma och pappa hade som vanligt andra idéer. Din pappa sa att han undrade mycket över vem som kommer ut först och hur det blir att få en lite död bebis. Din mamma sa att jag hade mycket andra konstiga krämpor förra gången och hoppas jag slipper det. Dessutom har det varit så olika bud om hur länge Knoll tänker stanna kvar där inne. Jag vill också föda vaginalt och utan ryggmärgsbedövning.


Vi fick sen en film där två tjejer födde barn och din mamma och pappa tyckte att det var lite väl stillsamma förlossningar. De verkade knappt ha ont och använde sig bara av lustgas. De vill kanske inte skrämma oss men din mamma vet att det inte behöver vara så fint. Vi pratade också lite om hur barnet tar sig ut och de är inte dumma. De vänder och har sig efter vad som är lättaste sättet att komma ut. Hon berättade även vad papporna kunde göra. Att det är ”vi” som föder barn. De flesta mammor säger att jag inte skulle ha klarat det utan dig medan papporna inte tyckt de gjort något.


Det känns som om vi är i fel grupp men man får ju bara lägga band på sig och inte fråga så mycket eller kommentera så mycket. Jag är rädd att vi kan skrämma dem om man berättar sanningen. Vi får fråga vår barnmorska istället.


Vi åkte och åt på Tages efteråt och sen åkte vi till din pappa jobb. De hade uppdaterat datorerna idag och han var inte helt klar. Så han jobbade lite till och din mamma satt där och filosoferade. Åkte sen hem och först flyttade vi garderoben till hallen sen gick din mamma upp och vilade. Din pappa vaxade golv och satte ett varv till på kakelugnen. Nu är hälften av varven satta.


Då din pappa kom upp skulle din mamma bada lite och det blev lite… det var inte varmt vatten. Då vi lagt oss båda två läste vi om vad som händer med Knoll nu och vi fascineras varje gång hur klok människan är och hur det kan lyckas så många gånger. Vi pratade också lite om hur det var idag på föräldrar gruppen. När din mamma och pappa pratade om vår förlossning då du föddes Gabriel så har vi helt olika uppfattningar om saker. Bådas är helt rätt men vi har fokuserat på olika saker. Din mamma kan inte riktigt minnas vad din pappa gjorde för nytta. Han själv säger att han fixade allt till mig som jag ville ha. Han pysslade om mig och pratade med personalen men din mamma minns inte att han var där precis. När vi pratade om krystvärkar sa han att då gick det fort, det tog inte en timma och din mamma tänkte sig att det var minst tre timmar. Du kom då aldrig ut Gabriel, men så var det tydligen inte. Så tror dessutom att pappan minns smärtan mycket mer än mamman för jag minns bara att det gjorde inte ont men inte hur mycket. Man har inget tidsbegrepp som mamma.


Din mamma sa att vi ska pussas mer denna gång, för det är bra för kroppens egna system och då gör det kanske mindre ont. Det ena paret pussades mycket och det är ju en trevlig smärtlindring. Även ska din pappa få ta mer på din mamma, men det gjorde han förra gången men det minns ju inte din mamma.

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards