Alla inlägg under april 2010

Av Carina - 6 april 2010 09:45

I natt blev det mycket sovande och det var skönt. Er pappa behövde inte gå upp en enda gång… tur för honom. Idag blev det frukost redan innan 9 och det var längesen nu. Vi har varit uppe vid sex och gett henne mat men då orkar inte vi äta så vi sover till 10 och så äter vi frukost precis innan lunch.


Tänk så lätt man stannar i sina vanliga traditioner. Igår kom det för mig då jag kom på att er pappa går bara ut och gör saker som han brukar då vi är här. Han kollar aldrig med din mamma om det är något jag vill göra. Inte heller protesterar din mamma. Jag brukar ju vara här i stugan och skriva i bloggen, kolla tv eller lägga pussel. Jag har inte så mycket att göra här om vi inte är ute tillsammans. Så nu har vi ett bra samtalsämne i bilen hem… vi kan ju inte ha det så hemma för där har er mamma mycket att hitta på.


Vi ska åka hem idag, för vi vill ha en hel hemma dag innan vardagen kommer på. Så imorgon ska vi ha projekt pappa/dotter. Då ska er pappa sköta er syster och markarbetet hela dagen. Er mamma ska bara amma och sen ska jag städa toan uppe och vinden så vi kan flytta in saker där. Detta projekt har två syften, dels att din mamma ska hinna göra något och sen att er pappa upptäcker hur det är att vara hemma med er syster. Din pappa är lite bekväm och vill helst att er mamma hjälper honom hela tiden trots att han kan själv. Nu ska inte er mamma hjälpa honom mer. Det ska bli spännande hur det ska gå!


Er pappa körde en sista skotertur och er mamma och farmor var ute med Signe i vagn. Det töar för varje dag nu och det blir mer och mer svårkört. Det är rena geggamojan. Signe var kvar inne hos er farmor så er mamma kunde packa. Vi åt mat innan vi åkte hem. På vägen hem pratade vi igen om hur vi vill ha det, eller hur er mamma vill ha det. Det är skönt att vi kan prata då vi sitter i bilen. Vi stannade i Strömsund och fikade och så fick Signe mat. Väl hemma packade vi ut och så blev det en lugn kväll.

Av Carina - 5 april 2010 09:45

Nu börjar man vänja sig vid att vara uppe på nätterna. Er mamma vaknar då er syster gnäller men väntar och ser om hon verkligen vill upp eller om hon bara drömmer. Hon låter rätt så mycket i sömnen. Det är tungt att gå upp men då man väl är uppe går det bra. Igår skulle ju er mamma amma i 15 minuter på varje sidan men tror ni jag minns när jag började… glömde hela tiden att ta tid. Vet inte hur jag ska klara av att minnas. Hjärnan är inte som den brukar, nu kan man inte alls lita på den.


Ringde till Maggan, pratade först med Anna och hon ville att vi skulle ses. De längtar ju efter att få träffa Signe. Jag sa att hon längtade efter dem också, hon kommer ju att bli så bortskämd av dem så hon kommer att gilla dem. Pratade med Maggan och de har fullt upp nu med flytten. Vi skulle ju ses vi med någon dag och er mamma föreslog att de skulle komma upp då jag fyller år, vi får se hur det blir.


Vi gick in och åt lunch och just då blev Signe hungrig. Er mamma hann precis äta klart och sen var det dags. Så vi gick hem till oss så hon skulle kunna sova i sängen sin sen. Ringde till Anna och skulle kolla då hon ska ha kalas. På fredag kl 17 är vi välkomna och din mamma är ju så nöjd nu då jag hittat perfekta presenter till henne. Hon mår också illa nu men inte som er mamma gjorde och jag hoppas det går över snart.


Er pappa kom och fick ta över matandet då hon var mer hungrig. Farmor kom också in och hon fick också ge henne lite mat då hon inte var mätt. Idag fick hon er mammas mat som jag pumpade ut igår. Det var fika dags och er syster somnade gott inne hos farmor och farfar i vagnen. Då passade din mamma på att gå upp till oss och pumpa lite. Jag ringde även till Inga-Britt och Britt-Marie och gratulerade dem på sina födelsedagar. Det var kul att prata med dem lite och då det var klart så gick jag in igen. Då hade Signe vaknat och farmor gick om kring med henne. Jag bytte på henne och då blev hon glad igen och det var väl tur för nu har er pappa precis pumpat ut all mjölk. Det dröjde tills innan hon ville ha mat och jag hann ge henne mat innan vi skulle äta. Hon var inte nöjd med det utan jag fick gå ifrån maten igen och ge henne lite till. Hon vill gärna sitta uppe med oss då vi sitter och äter. Hon är sällskaplig av sig och vill gärna vara med. Er farmor och farfar tycker att hon ska vara med och blir glada då hon är uppe och vaken.


Efter kaffet gick vi in till oss och Signe fick mer mat och nu är det så att så fort hon ätit klart på kvällen går er mamma och pappa och lägger sig. Man måste passa på då hon sover.

Av Carina - 4 april 2010 09:45

I natt var det nog en normal natt, Signe är uppe och äter 22, 02 och 06. Er pappa är med och matar på alla målen utan 02.00 och skulle det behövas skulle jag ha väckt honom. Det går mycket tankar i er mammas hjärna hur vi ska göra för att hon ska äta mer.


Det har varit mycket olika turer när det gäller amning. Först fick vi lära oss att vi skulle se till att hon sög och det gör hon. När bvc var hos oss på hembesök fick vi lära oss att se till så hon också sväljer maten. Nu suger hon men sväljer inte… utan tuttar lite och samlar maten i munnen som rinner ut på både henne och mig.


Hon ska inte amma för länge så hon blir trött, men målet är att hon bara ska amma. Att hon ska få krafter så hon orkar amma all sin mat. Det gör ju att man vill prova om hon kan amma all mat när hon är pigg. Hon är trött och ibland orkar hon inte äta och inte heller med nappflaska. Hon somnar och då kniper hon igen munnen och det är inte aktuellt att få upp munnen då hon inte vill. Det är lite ruter i damen… Så idag ska vi försöka låta henne amma max 15 minuter på varje bröst och se om det bli bättre.


Efter lunchen idag gick er mamma, Signe och er farmor ut och gick med vagnen. Er pappa var på skotertur, det var helt underbart väder idag. Sol och varmt, så er mamma fick klä av sig efter vägen. Det var inte så lätt att köra vagn, det tinar fort nu och snön var som sorbé och i gruset sjönk hjulen ner i geggan. Så i uppförsbacken fick vi hjälpas åt att putta upp vagnen. Det var dock skönt att komma ut och se de vackra fjällen.


Då vi kom in ville hon inte ha mycket mat. Det var nog lite ont i magen och hon klagade och det kom en och annan fis. Hon är så snäll er lilla syster och låter bara då hon har ont i magen och är hungrig eller då hon vill kalla på oss. Så mat ville hon inte ha, er pappa gav henne tillägg men vi har provat en ny nappflaska idag och det kom inte mat tillräckligt fort så hon blev sur. Vi fick gå upp till stugan och ta den gamla nappflaskan och då gick det bra. Hon åt upp sina 60 ml så jag gjorde 30 ml och hon åt dem med. Efter det somnade hon gott i vaggan. Er mamma pumpar ut 80 ml som vi kan ge henne sen idag. Det är inte många gånger jag pumpar men det är väl ändå värt ett försök.


Vi åt middag och sen gick vi upp till oss. Det är skönt att få en stund för oss själva innan det är sängdags. Nu när vi är här så går inte er pappa och lägger sig klockan åtta för vi ska ju inte upp tidigt på morgonen. Hon verkar dessutom sova lika bra som oss här.


Idag skulle vi gått in i vecka 39 och då tilltar förvärkarna nu för många och för en del kan de vara ganska kraftiga. Man känner sig tung, trött och otålig… Din vikt planar förmodligen ut nu, vissa kvinnor går till och med ner i vikt den sista veckan. Magen är ungefär lika stor som vid förra veckans kontroll men den kan ha sjunkit lite till. Livmodertappen blir mjuk, relaxin mjukar upp dina bäckenfogar så att du får en smidigare förlossning. Det slem som sitter i livmoderhalsen och som brukar kallas "slemproppen", kan glida ut en eller ett par veckor före förlossningen. Undra hur detta skulle ha blivit för er mamma? Skulle Signe trillat ut av sig själv? Jag hade ju en lätt förlossning nu utan relaxin.


Det går åt massor av kalorier att föda barn - 500 kalorier i timmen. Då skulle man ju ha haft en längre förlossning… ändå gick jag ju ner mina kilon direkt och lite till. I vecka 39 är medelkroppslängden 51 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3450 gr. Huvudets omkrets är 35 cm. En del barn ökar fortfarande i vikt medan andra magrar.

Normal mängd fostervatten är i slutet av graviditeten ungefär 0,5-1,5 liter. Fostervattnet omsätts snabbt, med ungefär 0,5 liter i timmen, vilket betyder att hela fostervattenmängden i slutet på graviditeten byts ut varannan till var tredje timme. Undra vart det tar vägen?


Det är ont om plats i livmodern och då kan det hända att navelsträngen ligger ett eller flera varv kring halsen eller kroppen på barnet, och det kan ibland påverka barnets hjärtljud i slutet av förlossningen. Cirka 20 procent föds med navelsträngen runt halsen och det är oftast inget problem. I de flesta fall behövs ingen annan åtgärd än att barnmorskan för navelsträngen över huvudet på barnet i samband med födseln.

Som blivande pappa eller partner gör du klokt i att vila så mycket som möjligt innan förlossningen. Det gör er pappa jämt… De allra flesta förlossningar börjar med att den blivande mamman får värkar, inte så sällan sker detta nattetid. Forskning har visat att hormonet melatonin, som bland annat har till uppgift att reglera dygnsrytmen men också kanske är inbegripet i regleringen av förlossningsarbetet, höjs när det mörknar på kvällen.

Av Carina - 3 april 2010 09:45

Er syster var mer vaken i natt men vilken skillnad från i början då vi kom hem. Då hon ammade i flera timmar. Nu får din mamma sova några timmar i sträck mellan matningarna. Vi var uppe och frukost hela familjen vid 6-tiden då vi ändå var uppe. Vi ska åka på utflykt idag så vi behövde vara lite piggare så då alla tre var mätta sov vi igen och satte klockan på 9.


Vi gav oss iväg till Vilhelmina efter det att er syster ätit. Klockan hann bli halv elva innan vi kom iväg. Det går inte att ställa klockan efter Signe precis. Vi bytte förare efter halva vägen. Det är inte lika bekvämt att sitta i förarsätet då Signes stol är bakom. Det var fint väder så vi startade men det blev mulet under vägen. Vi började med att äta lunch på hotellet och vilket hotell. Det var jätte fint där, de har rustat upp det och det är en helt underbar utsikt över sjön. De har även spa där så er mamma vill åka hit sen en gång och bara njuta. De hade god mat och en speciell påskmeny. Vi åt och Signe sov. Hon som jobbade där kom och tittade på er syster och tyckte hon var så liten och söt. Det är ofta som folk kommer fram och tycker att er syster är söt och det är ju kul för era föräldrar. Vi blir stolta som tuppar.


Er mamma ville till ica och kolla barnkläder. Nere i källaren har de kläder, skor, husgeråd ja allt möjligt och då du Gabriel föddes var vi där och de hade så fina barnkläder. Nu ville din mamma dit och köpa något fint till er syster. Jag hittade två saker, dyra bodys men de var fina, en med Laban på och en med Tummen. Hittade lite annat också…


Vi måste ha en ny nappflaskenapp för den vi har rinner maten ut genom. Så din mamma hittade två stycken som vi ska prova. Vi handlade också en ny tvål, den vi har påminner er mamma så mycket om då Gabriel föddes. Så varje gång jag känner lukten av tvålen är jag i Lycksele igen och det är jobbigt. Så nu köpte jag en parfymfri. Vi fikade också här på ica då det vanliga fiket håller på att renoveras. Vi var även på coop och de har också en källare men grejer. Hittad en födelsedagspresent till Anna och det var bra. När vi var klara åkte vi hem. Nästa gång ska vi ha vagnen med och gå och kolla lite mer.


Det känns ändå som om Gabriel är närmare här i Vilhelmina. Det var här vi fick veta att det inte pickade något hjärta och det var här er mamma fick åka ambulans till Lycksele. Så jag behöver inte åka ända tills Lycksele utan det räcker med Vilhelmina. I sommar ska vi dock hit igen. Det finns en gammal stadskärna som jag vill se och så ligger det så vackert vid sjön och vi kanske hittar några kuliga affärer och om inget annat är kanske kondiset öppet igen.


Då vi körde hem kom vi på att er syster inte hade ätit på länge och stannade i Strömnäs och er mamma ammade henne. Hon åt riktigt ordentligt och sen körde vi hem och då fick hon mer mat av er pappa. Er farmor kom in, nu längtar hon så efter Signe så hon kan inte vänta tills vi kommer.


Mia ringde, er mamma tänkte ringa henne i påsk. Det var längesen nu och hon har ju flyttat och er mamma ville veta hur det känns. Hon trivs mycket bra där och hon har både diskmaskin och tvättmaskin och det är lyx om man inte är van. Dessutom kan de gå ut direkt till trädgården och de är mycket ute och cyklar. Vi måste åka och hälsa på henne då vi kommer till Skåne. Hon och Malin ska komma och hälsa på oss i vår och de ska nu bestämma tid och det ska bli kul att få lite gäster.

Idag är det påskmiddag hos farmor och farfar och vi ska duscha och göra oss fina. Då signe ätit la vi henne i vaggan och hon somnade direkt. Så din pappa fick ta upp henne igen och gå in till farmor och farfar och så fick han lägga henne där i vagnen istället.


Din mamma duschade, klädde mig, ringde till May Gull och fixade lite annat innan jag gick in jag med. Då var hela byn samlad där, det finns inte så många så alla blir inbjudna. Vi var 9 med Signe, det var bara en som fattades. De tyckte alla att er syster var så söt och då blir vi stolta igen. Vi hann nästan äta färdigt innan hon vaknade och ville ha mat. Din mamma gav henne mat och sen blev det kaffe. Vi stannade till kl var nio och då gick vi hem så er syster kunde få äta i fred och sen lägga sig direkt efteråt. Även er mamma och pappa var trötta och ville sova.


Er syster är en riktig kräkmadam. Det är mest då hon ätit tillägg som hon kräks och det är mycket ibland. Ikväll kändes det som om hon kräktes mer än vad hon åt… Hon nöjer sig inte med att kräka ner sig själv utan även hennes mamma. Vi byter kläder båda två varje dag.

Av Carina - 2 april 2010 09:45

I natt var en riktigt bra natt. Vi somnade redan vid 22-tiden, eller i alla fall er mamma, er pappa fick somna Signe innan han fick sova. Hon sov sen till kl 04.00 så din mamma sov i 6 timmar i sträck, det är ett rekord. Hon fick mat och sen somnade er mamma igen en timme senare medan er pappa fick vara uppe en timme till och mata vidare. Hon blev inte riktigt nöjd så istället för 50 ml fick hon 90 ml. Därefter sov hon till halv tio, så visst kan man ha sovmorgon fast man har en liten bebis! Det är nog inte bara er mamma och pappa som sover gott här i stugan.


Vi åt frukost och sen försvann er pappa ut. Han hittade er farfars traktor och körde lite här på baksidan. Han skulle skotta upp så vi kan hämta ved här på baksidan. Det gillar er pappa, att få köra traktor. Han kollar jämt på traktorer på nätet och nu fick han köra en livs levande. Vi åt lunch och efter det lagade er pappa babysittern, så nu kan er mamma sy nytt överdrag till den då vi kommer hem.


Idag är det långfredag och det var ju på en långfredag du föddes Gabriel. Ändå blir vi inte påminda om det på denna dag utan det är den 21 mars som är din dag. Vi var ju oroliga för att vi skulle bli påminda om vår stora sorg varje påsk men det är inte så. Det är nog värre för de andra, våra vänner och vår familj. För de fick ju beskedet mitt i påsken medan vi inte hade börjat fira påsk ännu. Så den påsken bara försvann för oss. Er mamma hittade i alla fall skivan med Tomas Ledin som vi ska ha på begravningen av dig Valdemar. Det är samma sång som han sjöng på dig Gabriel.


Vi fikade inne hos farmor och farfar men er mamma är tveksam till att vi ska fika där varje dag. Sover Signe vill vi ju inte ta upp henne för en kopp te/kaffe. Nu var hon vaken så nu gjorde det inget. Då vi kom in la er pappa ner henne i farfar famn, han har inte hållit henne ännu för han tyckte hon var för liten på sjukhuset. Nu gick det bra och där låg hon bra, synd bara att vi inte hade kameran med oss men vi ska ta med den till middagen.


Er pappa har längtat efter att köra skoter så efter kaffet tog han en tur upp på fjället. Signe och jag stannade hemma för hon är lite liten för att kunna åka med. Er mamma tycker ju också om att åka skoter men inte som er pappa så jag nöjer mig med att vara hemma nu. Dessutom är det inte nåt vidare väder så det kan kvitta.


Er mamma tycker att det är mycket spring hit och dit då vi är här, nu märks det ännu tydligare. Vi måste klä på Signe och lägga henne i bilbarnstolen och bära in henne, ta av henne kläderna igen. Jag måste också ha med amningsnappen och ibland tillägg till henne. Så det är inte bara längre…


Din farmor och farfar är så stola över er syster. De tycker att hon är så söt och gulligt och hon kommer att ha det bra då hon är här. Nu kan hon ju inte vara själv hos dem men det dröjer ju inte så länge tills hon kan vara där en stund själv i alla fall.


Vi fikade efter middagen och sen gav vi oss hemåt. Det gäller att vara redo då hon äter för sen vill vi hoppa i säng direkt. Man vill inte missa en enda timme man kan får sova på kvällen och natten, mellan 21-09 vill man sova så mycket man kan.

Av Carina - 1 april 2010 09:30

Idag skulle vi på återbesök till bvc och se om er syster har gått upp i vikt. Det var meningen att vi skulle ha åkt till stugan redan igår men nu blev det inte så. Signe går ju i första hand. Det är ju hennes första tur utanför kommunen och det gäller ju att han mår bra, annars åker vi inte.


Vi packade och släpet skulle också med så vi får ved med oss hem. Vi skulle vara på bvc kl 11, vi tog den första tid som fanns. Nu hade hon äntligen gått upp i vikt och det rejält och det kändes otroligt skönt. På två dagar hade hon gått upp 115 g. Man blir ju orolig då hon inte gick upp i vikt, nojig helt enkelt. Nu ger ju er pappa tillägget och er mamma ammar så vi delar ju på det. Hon får inte tillägg varje mål men de flesta. Nu skulle vi fortsätta som vi hade gjort och vi behövde inte ha kommit tillbaka förrän nästa vecka. Så då kunde vi åka till stugan utan problem.


Det var regn då vi körde, det är inte kul då vi ska upp till fjället. Hoppas det snöar där eller åtminstone att det inte regnar. Signe gallskrek innan vi kom till Strömsund. Vi kände att vi var tvungna att stanna, kanske ville hon ha mat. Så vi stannade men så fort hon kom in och fick sitta i er mammas knä tystnade hon. Hon var inte hungrig bara ensam. Vi har ju spegel så vi kan ju se henne men hon är ju ensam där bak. Jag satte tillbaka henne igen och hon tystnade och vi körde vidare.


Idag åt vi på hotellet, jag ville inte sitta och amma på korvkiosken. Det var soppa och pannkakor och soppan var så salt att den inte gick att äta. Istället blev det pannkakor för hela slanten. Signe ammades och folk tittade så på henne. Servitrisen kom fram och frågade hur gammal hon var och sa att hon var så söt. Hon är ju bara drygt fyra veckor gammal och söt som socker. Vi var också på Ica och handlade. Vi hittade några nya sorters blöjor som vi ska prova. Det fanns inte våra vanliga blöjor. Inte heller hade de några små nappflaskor och inga plast skedar. Så vi körde sen till Dorotea och er pappa gick in på konsum för att handla nappflaska och skedar. Er mamma ammade Signe.


Vi kom upp lagom till middagen. Vi gick direkt in till er farmor och farfar. Signe fick sitta i babysittern, vi hade med den från Östersund. Den fick stanna inne hos er farmor och farfar. Vi stannade där en stund på kvällen och de beundrade sitt söta barnbarn. Er pappa bar in allt från bilen. Katterna var framme och luktade lite men ingen av dem brydde sig om då hon skrek.


Vi installerade larmet i korgen där Signe ska bo. Hon ska bo inne hos oss så nu kan vi inte använda garderoberna. Vi har mycket saker här så vi inte ska behöva ta med massa varje gång vi ska åka upp. Nu med Signe behöver vi ju mycket… det är ju inte lönt att ha kläder i hennes storlek för hon hinner ju växa ur dem innan vi kommer nästa gång. Signe verkade i alla fall trivas i stugan för hon sov 6 timmar och sen åt hon och sov 4 till. Vi sover ju alltid så bra här er mamma och pappa. Det blev inget pumpat idag, det är svårt att hinna med att pumpa faktiskt. Jag trodde inte det men det är ju skönt att hon gillar tillägget.

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards