Direktlänk till inlägg 31 januari 2010

Käre Gabriel, Knoll och Totta 31 jan

Av Carina - 31 januari 2010 13:30

Din mamma och pappa vaknar ungefär samtidigt på helg morgonen. Det är skönt nu när din pappa inte hetsar för att gå upp tidigt och bygga hårt hela dagen. Nu ligger han kvar och myser med din mamma. Din mamma tänkte somna om men det gick inte men din pappa fick vara tyst för jag orkade inte lyssna på förstärkare idéer. Vi åt frukost i sängen och det gillar din mamma. Mår lite illa idag med men jag hoppas det håller sig till det.


Din pappa gick upp och ner och kollade hur våra nyoljade golv såg ut. De har inte torkat in helt ännu men det ska ju inte vaxas förrän ikväll. Han började med att sätta en rad kakel på kakelugnen, troligen blir det ett lager till innan kvällen. Din mamma låg och vilade där uppe och kollade på tv, din mammas bästa vän.


Till slut blev din mamma hungrig och gick ner. Din pappa höll på att sätta mosaik i köket och kunde inte äta förrän det var klart. Gjorde mig lite barngröt som jag åt och sen gick jag upp igen och vilade. Din pappa är duktig och jobbar hårt. Nu visade det sig att vi missat i räkningen och saknar lite mosaik så det blev inte klart idag.


Han fick pizzan som din mamma inte orkade äta upp igår. Din mamma fixade det till honom och så ringde Mona och sa att de var på väg. Så då fick din mamma städa lite. Vårt köksbord har blivit en avlastnings yta igen och nu syns inte bordsskivan. Plockade undan där och annat här och där. Hann bli trött och gick upp och la mig en stund i väntan på. Hon ringde och sa att hon var på väg och att vi kunde kolla barnstolen först. Vi ska köpa deras bilbarnstol men din pappa vill kolla så det är rätt sort till vår bil och så. Han får bestämma hur det ska bli.


De kom och vi kollade och det verkade vara en stol som din pappa gillade och sen tog vi in alla barn och tillbehör. De gick först på en husesyn för nu har det hänt mycket sen hon var här sist. Din mamma knyckte lilla Sara som är ett halvår gammal och hon trivdes i din mammas knä. Undra just om Knoll märker att det är en lite bebis precis utanför.


Då vi skulle sätta oss och fika kom bondens pappa på besök. Det var längesen han var och inspekterade. Han gick runt med din pappa och kollade och sen kom de och fikade. Din pappa fikade fika och din mamma bara satt där, jag var ju barnvakt… Din mamma berättade om Totta för grannen för han visste inte. Vi pratade en massa om när de olika husen här byggdes, om skidspår, cykelbana och mycket annat. Vi fick veta en del om byn som vi inte visste sen innan.


Grannen gick hem och Mona stannade kvar och visade oss en Voksi påse, en form av åkpåse. Den är gjord så man kan växa i den, man knyter fast den och det beror på hur olika långt man viker upp den hur stor den blir. Så den går att använda från 0 månader till 2-3 år. Sådan ska vi ha men vi ska först ha en fleece påse som vi hittat. Den passar bra i vår och sommar.


Då alla åkt hem fortsatte din pappa att jobba. Golvet får vi nog vaxa imorgon bitti för det är inte torrt nog nu. Han satte ett varv till på kakelugnen och så började han rensa lite mellan mosaiken men det var för mjukt ännu. Han slipade även golvet i sovrummet och kläd skrubben så allt är klart till imorgon. Din mamma tog ner julgranskulorna och ljusen men vi hittade inte sekatören så din mamma får leta vidare imorgon. Den står lite i vägen nu och så barrar de sista grenarna katastrofalt. Däremot är det mycket nya gröna skott på den men vi kan ju inte gräva ner den nu…


Idag hade vi tänkt kolla en film men det orkade vi inte men vi kollade på något annat vi spelat in och sen somnade vi tidigt och det var skönt.


Nu är din mamma i vecka 31 och då kan benen kännas tunga och trötta, räkna med att behöva vila oftare, oftare?? Livmodern når till 3-4 fingrars bredd nedanför nedersta revbenet.

Om du väntar tvillingar kan förlossningen börja närma sig. Även om du kan gå tiden ut är det vanligast att tvillingar föds några veckor till en månad före beräknad förlossning. Du behöver inte vara orolig, tvillingar mognar tidigare än ensamma barn i livmodern; de är livsdugliga och brukar vara pigga om de inte föds allt för tidigt. I absolut flertalet fall kan man föda på vanligt sätt - och du ska inte genomgå två förlossningar. Den första tvillingen öppnar förlossningskanalen och nummer två kommer som regel ut utan större problem.


Det visste inte din mamma att tvillingar mognar tidigare? Undra om det gäller för Knoll nu också. Din mamma vill i alla fall att bebisen kommer ut minst två veckor för tidigt. Inte nu men in i mars går det bra när som helst. Din mamma är rädd för att det kan bli plötslig spädbarnsdöd i magen.


Även kvinnor med ett barn i magen kan nu behöva befrias från sitt arbete - det gäller kvinnor med stressiga och tunga arbeten och arbeten som innebär olämpliga arbetsställningar eller har en ökad skaderisk. I sådana situationer kan man få havandeskapspenning från och med nu, del- eller heltid. Ansök i god tid, handläggningstiden kan vara ganska lång. Det är försäkringskassan som gör bedömningen utifrån en praxis som utarbetats genom åren.

All erfarenhet talar för att det för de flesta gravida kvinnor är värdefullt med lite ro och vila i slutet av graviditeten. Planera därför i god tid för en paus innan barnet kommer.

Det finns möjligheter även för dig som inte kan få havandeskapspenning: Man kan ta ut föräldrapenning redan två månader före beräknad förlossning.


I vecka 31 är medelkroppslängden 42 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1800 gr. Huvudets omkrets är 29,5 cm. På grund av att hjärnan växer snabbt nu ökar den mer än vanligt i omkrets. Barnets kropp lagrar fett. Dina aktiviteter påverkar barnets beteende - ljud från yttervärlden, om du äter, om du ligger eller går - sådana saker påverkar barnets aktivitetsnivå.


Har ni funderat över var ni vill att barnet ska födas? De flesta blivande föräldrar föredrar den klinik som ligger närmast. En del par vill föda hemma i sin trygga miljö. Viktigt är då att man diskuterar detta i god tid med sin förlossningsavdelning. Det är långt ifrån alla som ställer upp vid en hemförlossning. Din mamma vill föda vaginalt och här i Östersund. Visserligen är vi i Sundsvall då och då men helst vill vi föda hemma.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carina - 5 februari 2022 16:42

Undra om jag skulle ta och uppta mitt bloggande igen. Jag har varit på gång några gånger men har inte kommit till skott. Tror att jag skulle må bättre av att skriva av mig här. Nu har det gått några år och vi har fått stora barn. Signe blir snart 1...

Av Carina - 3 april 2017 21:44

Ibland blir man extra glad över sina barn. Vi har ju ingen alls problematik med skärmtid i vår familj, förutom för mamman då… De kollar ju så klart på tv men använder inte varken telefon eller dator. Istället är våra barn gärna ute. Nu när det...

Av Carina - 2 april 2017 21:09

Imorgon ska jag på mammografi. Fy och usch, inte för att det är obehagligt utan för att jag är rädd. Jag är ju sällan sjuk knappt ens förkyld, fast jag har fått en släng nu för ovanlighetens skull. Har inga sjukdagar, knappt vab heller för den delen....

Av Carina - 21 mars 2017 22:00

Tänk att det är 9 år sen du föddes Gabriel, vårt efterlängtade barn. Jag hade längtat efter barn i många år och nu så äntligen skulle jag bli mamma och få mitt efterlängtade barn. Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig, jag fick mitt efterlängt...

Av Carina - 14 mars 2017 22:00

Det blev inte som jag tänkt mig men det blev bra ändå Nu har vi haft en veckas sportlov. Signes första sportlov och vi andra fick hänga på. Vi har ju alltid varit beredda, trodde vi, på att Thomas skulle kunna få jobb och att våra lov skulle gå om ...

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards